Till sidans huvudinnehåll

Vaginalsex – så gör du

Vaginalsex eller vaginalt samlag är när du för in något i slidan under sex. Det kan vara ett finger, en penis eller ett föremål.

Om du aldrig har haft vaginalsex kan du prova på dig själv, till exempel när du onanerar, och känna hur det känns och vad som känns bra. Du kan smeka dig själv, föra in ett eller flera fingrar för att känna hur slidan utvidgar sig och omsluter fingret. Du kan också använda en dildo eller något annat föremål som du har hemma. Läs mer om sexleksaker här

Hur har man bra vaginalsex?

Börja med att smeka på och runt blygdläppar och klitoris. Det ökar oftast upphetsningen och slidan blir våt och vidgar sig – och då brukar det kännas skönare att ta emot penisen, dildon, fingrarna eller vad man använder för att penetrera. Låt det som är skönt styra samlaget. Det finns inget rätt eller fel med vaginalsex – men det ska alltid vara frivilligt och det ska inte göra ont! Läs mer om hur ni kan ha sex här

Klitoris känns ofta mer

De flesta vill ha beröring av klitorisollonet i samband med vaginalsamlag – före, under eller efter, eftersom det är ett område där det känns mer än bara i själva slidan. Genom slidan kan man också komma åt att stimulera klitoris skänklar. Många gillar också att samtidigt, som man har vaginalsex, stimuleras sexuellt på andra ställen. Man kan massera brösten, klitoris, rumpan, prostata eller andra erogena zoner.

Många har en favoritställning som gör det lättare att njuta och få orgasm. Våra kroppar är unika och det kan kännas olika beroende på vem du har sex med och vad som förs in i slidan. Det kan kännas skönt i hela underlivet om man på olika sätt rör bäckenbottenmuskulaturen, till exempel genom att knipa i vissa muskler, till exempel runt klitoris, i slidan, runt urinröret och analöppningen.

Spelar storleken på penisen någon roll?

Vissa är oroliga för att en penis ska vara för stor och att de inte ska kunna ta emot den. Detta brukar inte vara ett problem eftersom slidan blir större och våt när man är upphetsad. Blir man inte tillräckligt våt men ändå är upphetsad och vill ta emot penis i slidan kan man använda glidmedel. Glidmedel ska inte användas istället för upphetsning, men det kan vara ett sätt att göra sex skönare och roligare.

En del tycker att hårda stötar mot livmodertappen i botten av slidan kan kännas obehagligt. Då är det bra att testa en annan position. Tänk på att man ska man sluta om det gör ont, det är inte meningen att det ska göra ont någonstans i slidan vid omslutande sex. Smärta kan vara en signal om att något inte är bra.

Hur lång tid tar ett vaginalsamlag?

Många undrar hur länge ett samlag ska vara. Sanningen är att det inte finns något rätt svar. Ett samlag kan vara i en sekund eller i flera minuter och det finns ingen regel för att det ena alltid är skönare än det andra. Läs mer om detta i texten Sex – hur gör man?

Det kan vara bra att komma ihåg att slemhinna är känslig och att omslutande sex som varar länge kan kännas skavigt efter ett tag.

Lyssna på kroppens signaler och ha bara sex som du tycker känns skönt och härligt. Läs mer om att ha sex första. gången här