Till sidans huvudinnehåll

Analsex – så går det till

Analsex är när man stoppar in något i analen, till exempel fingrar, en dildo eller en penis. Alla oavsett kön kan utföra och ta emot analsex, så länge det känns bra – det ska inte göra ont!

Många gillar att stoppa in fingrar eller andra föremål i anus när de onanerar. Även området mellan anus och penis eller slidöppningen, den så kallade mellangården, kan vara skönt att smeka när man har sex.

Du som har kuk och pung har också en särskild punkt ungefär åtta centimeter upp i ändtarmen. Om du trycker mot den här punkten, som ofta kallas p-punkten, kan det kännas väldigt skönt. Vissa får orgasm av att trycka eller stimulera här.

Hur gör man för att ha bra analsex?

Är du nyfiken på analsex? Då är det bästa att först testa på dig själv när du onanerar. Då kan du få en uppfattning om hur det känns. Du kan till exempel smeka med fingrarna runt analöppningen utan att stoppa in fingrarna. Det kan vara bra att försiktigt töja anusingången innan du för in ett eller flera fingrar och röra lite in, ut och runt.

Glidmedel behövs

Det är viktigt att använda glidmedel när man har analsex. Kroppen har nämligen ingen egen lubrikation i det här området. Om man använder glidmedel minskar risken för skador som kan göra ont. Tänk också på att vara försiktig om du har långa naglar eller smycken på händerna.

Gå försiktigt fram. Om du använder ett föremål, till exempel en dildo, är det bra att gå lugnt fram och föra in föremålet lite i taget. Då töjer man anus lite i taget och förhindrar att det gör ont. Det finns också särskilda sexleksaker som är designade för att passa p-punkten.

Prova gärna olika ställningar. Den som blir penetrerad kan ligga på mage, stå upp, ligga på rygg eller sidan eller stå på knä. Testa olika sätt och känn efter vad som känns bäst.

Glöm inte kondomen!

Kom ihåg att alltid använda kondom när du har analsex. Slemhinnan i analen är gjord för att suga upp vätska vilket innebär hög risk för överföring av könssjukdomar och hiv. Kondom skyddar dessutom mot bakterier som kan överföras vid analsamlag. Det går även bra med femidom. Ta en ny kondom om du ska ha vaginalsex efter analsex. Läs mer om säkrare sex här

Så funkar analen

Huden runt analen är ofta lite mörkare än huden runt omkring, detta är pigment och inte smuts. Vid analöppningen finns en yttre ringmuskel, som du kan styra med viljan. Det finns också en inre ringmuskel som du inte kan styra över själv. Den reagerar i stället vid tryck. Om du trycker på den drar den ihop sig, men efter en stund (den så “kallade 15-sekundersregeln”) slappnar muskeln av. Efter ett tag kan den släppa igenom ett föremål, finger eller en penis.

Innanför ringmuskeln finns ändtarmen. Den är ungefär 15 centimeter lång och böjer sig bakåt, den är alltså inte rak. Där ändtarmen slutar finns ytterligare en muskel och därefter börjar tjocktarmen. Ändtarmen brukar inte innehålla bajs om du inte är bajsnödig. Det kan dock ibland finnas små rester.