Till sidans huvudinnehåll

Hur blir man gravid?

Hur går det till att bli gravid? Vilken betydelse har ägglossningen och mens som inte kommer? Här får du svaren.

För att någon ska bli gravid måste ett ägg bli befruktat av spermier. Detta kan ske på olika sätt.

Hur blir man gravid?

Du kan bli gravid genom att ha vaginalt samlag med en person med penis eller genom insemination (att föra in spermier i slidan). Ytterligare en variant är provrörsbefruktning.

Om du vill bli gravid ska du ha oskyddat samlag eller inseminera spermier dagarna före din ägglossning.

Om du har regelbunden mens inträffar ägglossningen ungefär 14 dagar innan nästa förväntade mens. Du som har oregelbunden mens kan ta hjälp av till exempel ett ägglossningstest för att ta reda på när du har ägglossning och möjligheten att bli gravid är störst. 

Insemination betyder att spermier förs in i slidan 

Om du har svårt att bli gravid genom ett vaginalt samlag eller om du lever i en samkönad relation eller är ensamstående kvinna, kan insemination vara ett sätt att bli gravid. Insemination innebär att manuellt föra in spermier i slidan.

Två kvinnor som är sambos, registrerade partners eller gifta kan sedan 2005 få hjälp med insemination på fertilitetskliniker i Sverige. För de som lever i en heterosexuell relation har detta varit tillgängligt redan tidigare. Sedan 2016 har ensamstående kvinnor i Sverige rätt till insemination. Väntetiderna varierar mellan olika regioner.

I andra nordiska länder finns möjlighet för alla kvinnor oavsett civilstatus och sexuell läggning att få hjälp med insemination om de betalar pengar för det. 

Provrörsbefruktning, IVF, betyder att ägget befruktas utanför kroppen

Heterosexuella par som av olika skäl har svårt att bli med barn eller samkönade par där det inte fungerar med insemination kan få hjälp med provrörsbefruktning eller IVF som det egentligen heter. 

Reglerna för provrörsbefruktning ser olika ut beroende på vilken region i Sverige du bor i. Det vanligaste är att det inte ges möjlighet för kvinnor som är 38–39 år och äldre.

En del privata kliniker har inte samma krav på ålder. En privat provrörsbefruktning kan kosta mellan 15 000 och 30 000 kronor.

Hur vet jag att jag är gravid?

Om du mens är försenad kan det vara ett tecken på att du är gravid. För att säkert veta om du är gravid kan du göra ett graviditetstest. Graviditetstest finns att köpa på apotek eller i mataffärer. Du kan också göra graviditetstest på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller en vårdcentral. 

Bra att prata om du blivit gravid

Det är vanligt att få många olika känslor när du blivit gravid. Att prata med en partner, närstående person eller någon annan som du har förtroende för kan göra att det känns lättare. Om du av olika skäl är ensam om din graviditet kan det vara bra att du har en stödperson eller ett nätverk kring dig under och efter graviditeten.

Ta kontakt med en barnmorskemottagning om du är gravid

Om graviditeten är välkommen ska du ta kontakt med en barnmorskemottagning. Alla gravida i Sverige har rätt till mödravård, som är gratis och frivillig. Även du som är partner är välkommen vid besöken. Tolk bokas om det behövs. Under besöken diskuteras hälsa under graviditet och din allmänna hälsa och situation i övrigt, som jobb och socialt nätverk.

Det finns ett basprogram som alla gravida erbjuds med provtagning och kontroller för att se till att den gravida och fostret/barnet mår bra. De flesta får även erbjudande om ultraljudsundersökning.

Om du inte vill vara gravid kan du göra abort

Om det finns tveksamheter inför graviditeten och du funderar på abort rekommenderas att du kontaktar barnmorskemottagning eller kvinnoklinik så snart som möjligt för rådgivning! Läs mer om hur en abort går till här.

Missfall

Att få ett missfall i tidig graviditet är ganska vanligt (10–20 procent av alla graviditeter leder till missfall) och kan kännas ledsamt och svårt. Det betyder dock oftast inte att det är något fel med kroppen. De flesta missfall sker innan tolfte graviditetsveckan.

Ofrivillig barnlöshet

Ofrivillig barnlöshet drabbar 10–15 procent av alla som försöker få barn. Om du försökt men inte blivit gravid efter ett år rekommenderas kontakt med gynekologisk mottagning eller en fertilitetsklinik. Om det finns speciella omständigheter kan du söka hjälp tidigare. Detta gäller till exempel om du som vill bli gravid är över 35 år, om du haft en äggledarinflammation, har mycket oregelbunden mens eller om det finns anledning att misstänka att något är fel på spermierna.

Se filmen om graviditet

Filmen om graviditet finns på 15 olika språk.