Till sidans huvudinnehåll

Hur blir man gravid?

Kunskaper kring hur man blir gravid är alltid bra att ha. Så, hur går det till att bli gravid? Vad göra om man blivit ofrivilligt gravid? Vilken betydelse har ägglossningen och mens som inte kommer? Här får du svaren.

För att någon ska bli gravid måste ett ägg bli befruktat av spermier. Detta kan ske på olika sätt.

Hur blir man gravid?

Du kan bli gravid genom att ha vaginalsamlag med en person med penis eller genom insemination (att föra in spermier i slidan). Ytterligare en variant är provrörsbefruktning.

Om du vill bli gravid ska du ha oskyddat samlag eller inseminera spermier dagarna före din ägglossning. För dig som har regelbunden mens inträffar ägglossningen ungefär 14 dagar innan nästa förväntade mens. Du som har oregelbunden mens kan ta hjälp av till exempel ett ägglossningstest för att ta reda på när du har ägglossning och möjligheten att bli gravid är störst. 

Insemination

Vid svårigheter att bli gravid, samt om du lever i en samkönad relation eller är ensamstående kvinna, kan insemination (eller assisterad befruktning som det också kallas) vara ett alternativ. Insemination innebär att manuellt föra in spermier i slidan.

Två kvinnor som är sambos, registrerade partners eller gifta kan sedan 2005 få hjälp med insemination på fertilitetskliniker i Sverige. För de som lever i en heterosexuell relation har detta varit tillgängligt redan tidigare. Sedan 2016 har ensamstående kvinnor i Sverige rätt till insemination. Väntetiderna är ungefär fyra år. 

I andra nordiska länder finns möjlighet för alla kvinnor oavsett civilstatus och sexuell läggning att få hjälp med insemination mot en viss ersättning. 

Provrörsbefruktning

Heterosexuella par som av olika skäl har svårt att bli med barn eller samkönade par där det inte fungerar med insemination kan få hjälp med provrörsbefruktning. Olika landsting har olika regler för upp till vilken ålder det är möjligt att få hjälp enligt högkostnadsskyddet. Det vanligaste är att det inte ges möjlighet för kvinnor som är 38–39 år och äldre.

En del privatkliniker har inte samma krav på ålder. En privat provrörsbefruktning kan kosta mellan 15 000 och 30 000 kronor.

Hur vet jag att jag är gravid?

Att mensen är försenad eller hoppar över kan ge misstanke om graviditet. Om din mens brukar vara regelbunden är detta ett tidigt och relativt säkert tecken på graviditet. För att säkert veta om du är gravid kan du göra ett graviditetstest.

Bra att prata

Oavsett om graviditeten är planerad eller inte, speciellt i början av graviditeten, är det vanligt med motstridiga känslor. Att prata med en partner, närstående person eller någon annan som du har förtroende för kan göra situationen mer hanterbar. Om du av olika skäl är själv om din graviditet kan det vara bra att du har en stödperson eller ett nätverk kring dig under och efter graviditeten.

Mödravård

Om graviditeten är välkommen rekommenderas att du tar kontakt med en barnmorskemottagning. Alla gravida i Sverige har rätt till mödravård, som är gratis och frivillig. Även du som är partner är välkommen vid besöken. Tolk bokas om det behövs. Under besöken diskuteras hälsa under graviditet och din allmänna hälsa och situation i övrigt, som jobb och socialt nätverk.

Det finns ett basprogram som alla gravida erbjuds med provtagning och kontroller för att se till att den gravida och fostret/barnet mår bra. De flesta får även erbjudande om ultraljudsundersökning.

Ofrivilligt gravid

Om det finns tveksamheter inför graviditeten och du funderar på abort rekommenderas att du kontaktar barnmorskemottagning eller kvinnoklinik så snart som möjligt för rådgivning! Läs mer om hur en abort går till här.

Missfall

Att få ett missfall i tidig graviditet är ganska vanligt (10–20 procent av alla graviditeter leder till missfall) och kan kännas ledsamt och svårt. Det betyder dock oftast inte att det är något fel med kroppen. De flesta missfall sker innan tolfte graviditetsveckan.

Ofrivillig barnlöshet

Ofrivillig barnlöshet drabbar 10–15 procent av alla som försöker få barn. Om du försökt men inte blivit gravid efter ett år rekommenderas kontakt med gynekologisk mottagning eller en fertilitetsklinik. Om det finns speciella omständigheter kan du söka hjälp tidigare. Detta gäller till exempel om du är över 35 år (gäller personen med livmoder), om du haft en äggledarinflammation, har mycket oregelbunden mens eller om det finns anledning att misstänka att något är fel på spermierna.