Till sidans huvudinnehåll

Onani – sex med sig själv

Onani är ett annat ord för att ha sex med sig själv. Beröringen kan skapa lust och ge behagliga känslor.

Alla människor berör någon gång sin kropp: på eller kring könsorganen, bröstvårtorna, analöppningen eller någon annanstans. Kroppens reaktion, det sexuella gensvaret, skiljer sig inte åt om vi har sex med andra eller på egen hand. När det gäller kroppens sexuella gensvar och människans förmåga att njuta så finns inga skillnader mellan olika kön.

“Jag minns första gången jag låg onanerade och min partner låg bredvid och tittade på. Han tyckte det var jättevackert och uppmuntrade mig att fortsätta tills jag kom. Jag blev efter den gången så mycket bekvämare i mig själv, min kropp och min njutning, och med honom...”
Stina

Varför onanera?

Njutning och lust är det främsta skälet till att människor onanerar. För många är onanin viktig under hela livet och onanin är ofta det första sättet att närma sig den egna sexualiteten och uttrycka den. För andra är den det enda sättet att njuta av sin sexualitet, under vissa faser eller under hela livet.

Går det att onanera för mycket?

Många funderar någon gång i sitt liv på om de onanerar för mycket. Ibland kan en situation där onanin går före allting annat uppfattas som ett bekymmer. Men det är ovanligt och oftast ett symptom på något annat som inte är bra i tillvaron. I ett sådant läge finns det hjälp att få, till exempel av en kurator eller en terapeut.

Så gör du

Så gott som alltid används händer och fingrar vid onani. De är enkla att styra och man kommer åt i stort sett hela kroppen. De kan användas både för lättare beröring och kraftigare stimulering och de kan hålla i olika föremål som man kan använda för att göra det sköna skönare.

Beröring – hur då?

En del tycker om att göra på samma sätt varje gång de onanerar, medan andra växlar mellan några olika favoriter eller onanerar på olika sätt från gång till gång. Du kan massera, knåda, gnugga, trycka, dutta, rulla, daska eller krama könets olika delar. Genom att använda olika tryck och hastighet kan beröringen förändras och smekningarna kan upplevas olika. Många, både kvinnor och män, vill använda någon form av extra glidmedel när de onanerar. Förutom vatten- och silikonbaserade glidmedel kan du använda saliv, oparfymerade barnoljor eller vanlig olivolja.

“En gång var jag och plockade blåbär ensam i skogen. Solen sken o det va varmt o plötsligt kände jag en enorm lust att få en skön orgasm. Tog av mig byxorna, ställde mig på huk och onanerade i blåbärsriset, åååhhh vilken skön orgasm det blev! Tipsar fler att ha sex ute i det fria!”
Susanne

Vilken ställning är bäst?

Du kan onanera i princip i vilken ställning som helst: på rygg, på sidan, på mage, liggande, sittande eller stående, benen ihop eller brett isär, på huk eller på knä. Genom att ändra kroppsställning kan upplevelsen ocksåförändras.

Populära kroppsdelar

Många tycker om att stimulera bröstvårtorna vid onani genom lätta beröringar, smekningar, eller genom att krama, massera eller nypa i dem.
Att stimulera ollonet på klitoris och penis är förmodligen det vanligaste sättet att onanera på. Det är också de områden på kroppen med flest nervsensorer. Vid sexuell upphetsning fylls svällkropparna i blygdläpparna, klitoris och penis med blod, vilket ökar känsligheten ytterligare.

Klitoris-stimulans, så gör du

Många med klitoris njuter av att föra klitorishuvan upp och ner över klitoris med fingrarna. Men klitorisollonet kan ibland vara så känsligt att det kan kännas obehagligt att röra direkt på. Då kan man istället stimulera ollonet indirekt genom att föra de inre blygdläpparna upp och ner, gnugga från sida till sida med klitorishuvan över klitoris huvud och skaft eller genom att massera ollonet via de yttre blygdläpparna. Andra föredrar att massera klitoris skaft som utgår från ollonet. Även klitoris skänklar är känsliga för beröring och det kan kännas skönt om man trycker eller masserar på sidorna längs blygdbenets inre kant.

Läs mer om klitorissex! 

“Jag ser på skidsemestrar på ett helt nytt sätt efter att ha upptäckt möjligheten med knappliften! Trots täckbrallor och allt kan en knapplift mellan benen förhöja njutningen av semestern! Prova!”
Helena

Slidans nervtrådar

Ingången till slidan är också ett område fullt av nervtrådar och genom slidans väggar kan man också komma åt de inre delarna av klitoris. Lubrikationen, som är den våthet som utsöndras i slidan vid upphetsning, kan användas som glidmedel. Men det kan kännas bra att ta saliv eller glidmedel på fingrarna för extra glid.

Onanera med penis

Många som har penis onanerar genom att dra handen eller fingrarna fram och tillbaka över ollonet och utmed penisskaftet. De som har förhud kan hålla om penisskaftet och dra ner förhuden så att ollonet blottläggs för att sedan dra upp den igen, om och om igen. Ett annat sätt är att stimulera ollonet genom att vrida eller skruva med fingrarna runt ollonkanten.

Penis utan förhud

De med penis som har lite eller ingen förhud tycker ibland att onanin känns skönare med glidmedel. Om man inte har förhud är det vanligt att onanera genom att hålla handen om penis en bit ner på skaftet och dra huden på penisskaftet upp och ner mot ollonet.

Ollonets undersida och strängen

Beröring på undersidan och baksidan av penis ollon kan också vara skönt, en del gillar att stimulera strängen under ollonet, frenulum, genom att massera den varsamt.

Stimulera pungen

Pungen är också ett känsligt område som kan stimuleras med lättare smekningar eller genom att hålla en aning hårdare om pungkulorna så att huden stramar. Även penisroten kan omslutas med olika starkt handtryck.

Muskler som gör det skönt att onanera

Att ömsom slappna av och ömsom spänna musklerna i bäckenet genom att knipa och släppa taget, en gång eller om och om, igen kan kännas skönt vid onani. Muskler som kan vara sköna att stimulera finns även runt klitoris, mellan penis och analöppning, runt analöppningen och i slidan. Knipövningar kan vara njutningsfulla och kan även förstärka annan stimulering. Att spänna muskulaturen i orgasmögonblicket ger en del personer intensivare orgasmer. Området mellan könsorgan och analöppning innehåller många nervtrådar och kan vara skönt att stimulera. En del uppskattar att föra in ett finger eller två i anus, använd gärna glidmedel.

G-punkten & p-punkten

Några centimeter in på slidans framvägg finns g-punkten, som mer än en punkt är ett helt område. Hos vissa är området på främre slidvägg lite skrovligt och hårdnar vid stimulering. För att stimulera g-punkten krävs en kraftigare massage eller tryckande rörelser.
Ibland talas det också om en motsvarande p-punkt. Det handlar då om prostatakörteln, som kan nås och stimuleras med ett finger eller en analplugg i analöppningen. Omkring fem centimeter upp, på främre ändtarmsväggen, sitter denna kastanjestora körtel.

Sexleksaker

Många använder massagestavar och andra sexleksaker vid onani. Läs mer här

Orgasm vid onani

Alla får inte alltid orgasm eller utlösning när de onanerar. För en del är det viktigt, för andra mindre viktigt. Samma sätt att onanera kan ge skilda orgasmupplevelser vid olika tillfällen. En njutningsfylld onani behöver inte sluta i orgasm.

Onanins historia

Det kvarstår många tabun kring onani och de olika ord för onani vittnar om hur den historiska moralen kring onani som något farligt och skamfullt.

Ordet onani har sitt ursprung i Bibeln och Gamla Testamentet (1 Mosebok 38:8-9). En man vid namn Onan ombads att gifta sig med sin döde brors hustru för att skaffa avkomma åt honom. Men han lät sin säd – sperman – hamna på jorden i stället för i hustrun för att inte ge barn åt den döde brodern. Detta straffade gud med döden.

Avbrutet samlag

I själva verket är onani alltså en benämning på avbrutet samlag och har tidigare använts i just denna betydelse i svenskan. Betydelsen "att stimulera sig själv sexuellt" introducerades av en engelsk läkare och teolog vid namn Bekker i början av 1700-talet, då han varnade för onanins påstådda faror.

Varningar på 1700-talet

Omkring 1750 skrev en schweizisk läkare vid namn Tissot en avhandling med titeln "L'Onanisme", där också han varnade för onanins påstådda konsekvenser för hälsan. Han menade att onani kunde orsaka både psykiska och fysiska sjukdomar, bland annat skulle förlusten av sädesvätska försvaga kroppen.

Fortfarande många tabun

Även om vi idag vet att onani är ett vanligt och ofarligt beteende finns det fortfarande många föreställningar och tabun kring onani. Synd-, sjukdoms- och skamstämpeln har inte försvunnit helt. I en del samhällen betraktas onani fortfarande som skadlig eller skamlig. Ett annat känt ord, förutom ordet onani, är masturbation, som avleds ur de latinska orden för "hand" (manus) och "skända" (stupratio). Att skända med handen, alltså, och knappast en benämning som ger ett positivt intryck.