Till sidans huvudinnehåll

"Vi åldras och det är världens chans"

Nu är barnen inte längre där och stör. Och det finns ingen ängslan för att bli gravid. Nu är det bara njutning som gäller. Krönika av Erik Centerwall

Vi åldras. Kroppen förändras och många kan tro att det är ett oundvikligt öde. Man kan uppleva att allt tynar. Hormoner och sånt.

Man blir med rynkor, åderbrock och eventuella krämpor. Och vi är så påverkade av alla yttre tecken att vi riskerar att göra en nedtrappningsplan också för sexualiteten, på temat: Så beter man sig inte i din ålder!

“Nu är barnen inte längre där och stör.”
Erik Centerwall

Men känslorna är ju desamma som alltid. Vi åldras och det är världens chans. Nu är barnen inte längre där och stör. Och det finns ingen ängslan för att bli med barn. Nu är det bara njutning som gäller.

Om vi lyckas göra oss kvitt vår ungdoms föreställningar och vissa sociala konventioner (särskilt de som handlar om hur äldre bör bete sig) så finns alla möjligheter att bana väg för en ny sexualitet.

Kanske måste vi göra oss kvitt vissa föreställningar: som att partnern ska driva det sexuella projektet, eller som att penetration resulterande i orgasm är det enda självklara scenariot, som att allt ska funka som det gjorde förr.

Vi måste forcera våra mentala hinder, leka med rollerna, pröva nya verktyg, och låta orden göra oss ömsesidiga.

Nu är chansen att undersöka njutningens anatomi, hemliga önskningar och den ömsesidiga kåthetens möjligheter. Vare sig man lever med någon och vill upptäcka varandra, eller söker en partner för nya strövtåg, så kan man upptäcka nya sidor av sig själv.

Erik Centerwall, sexualupplysare och författare