Till sidans huvudinnehåll

I huvudet på en abortmotståndare

RFSU dokumentär

I huvudet på en abortmotståndare

  • 0.5x
  • 1x
  • 1.25x
  • 1.5x
  • 2x

Ladda ner avsnitt

Följ våra podcast: iTunes och RSS

Om avsnittet

De anser att abort är folkmord och att inte ens en våldtagen kvinna ska få göra abort. Lyssna på Maria Svelands unika kartläggning av det nya abortmotståndet i Sverige

Du kanske har sett dem på stan med plakat föreställande bilder på blodiga foster. De tillhör en organisation som kallar sig MRO, Människorätt för ofödda och är Sveriges mest extrema antiabortorganisation. MRO anser att abort är folkmord och att inte ens en våldtagen kvinna ska få göra abort. I en unik intervju kommer Maria Sveland grundarna på djupet.

Hon träffar bland annat Nasrin Sjögren som 20 år gammal definierade sig som bisexuell, ateist och passionerad feminist när hon blev oplanerat gravid med sin kille. Några år senare är hon en av Sveriges mest hårdföra abortmotståndare. Hon är emot preventivmedel, samkönade relationer och sex utanför äktenskapet. Dessutom är hon starkt kritisk mot flyktingmottagandet och muslimer. Hur gick det till?

Idag sitter det ledamöter i riksdagen med starka kopplingar till antiabortrörelsen. Hur ser det nya abortmotståndet och vad finns det för kopplingar till högerextremismen? Vad händer om dessa krafter växer? 

Reporter, producent och programledare: Maria Sveland