Till sidans huvudinnehåll

Remiss: Hemställan från Socialstyrelsen om ändring av förordningen (2001:707) om patientregister hos Socialstyrelsen

Inledning

RFSU tackar för möjligheten att lämna synpunkter över hemställan.

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är en partipolitiskt, fackligt och religiöst obunden ideell förening. RFSU utgår från övertygelsen om sexualitetens och samlevnadens centrala roll för individ och samhälle och vill verka för att sprida en kunskapsbaserad och öppen syn på sexualitet och samlevnad. Vi arbetar med utgångspunkt i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) för ett jämlikt och jämställt samhälle där sexualitet är en källa till glädje och njutning i människors liv.

Sammanfattning

RFSU ställer sig positiv till förslaget att ändra förordningen 2001:707 § 4, så att undantaget för registrering av personuppgifter vid abort och abortrelaterade diagnoser i stycke 2 upphör. RFSU delar Socialstyrelsens uppfattning att ett sådant undantag som finns i dag § 4 stycke 2, innebär en särbehandling av patienter som genomgår abort. RFSU uppfattar att det inte på något sätt kommer att innebära försämringar för enskilda individers krav på sekretess. För vissa personer kan fortfarande genomgången abort medföra risk för liv och andra mycket allvarliga konsekvenser om aborten blir känd.

Ytterligare att beakta

RFSU har uppfattat att vid insamlandet av uppgifter till patientregistret, registreras endast vårdåtgärder utförda av legitimerade läkare.  Eftersom medicinska aborter i tidigt skede av graviditeten utförs till allt större del av legitimerade barnmorskor reser vi frågan om datainsamlingen blir fullständig. Det bör alltså förtydligas att även medicinska åtgärder på delegation av läkare bör insamlas till registret. Det kan även vara av stort värde att kunna följa upp och utvärdera abortvården kopplat till den yrkeskategori som utfört behandlingen.

Bakgrund

Abort är idag en av vårdens vanligaste vårdåtgärder och måste jämställas med övrig hälso- och sjukvård. Ett undantag för registrering av abort-diagnoser inom hälsodataregister medför snarare en stigmatisering av personer som genomgår abort än att det bidrar till något positivt.

 Abortvården har under de senaste decennierna genomgått stora förändringar och förbättringar avseende abortmetod. Det innebär att abort genomförs allt tidigare under graviditeten och en allt större del avslutas i hemmet. Förbättringarna är positiva både för personerna som vill avsluta en oönskad graviditet som får en snabbare och säkrare behandling och kortare vårdtid men även för hälso-och sjukvården där kostnaderna minskar.

Dessvärre innebär dagens undantag för registrering av aborter i patientregistret att abortvården som enda vårdverksamhet inte kan utvärderas vare sig ur kvalitéts- eller resultathänseende eller patientsäkerhet. Detta är oacceptabelt. Uppföljning av olika abortmetoder, komplikationer och uppföljning av personers hälsa efter genomgången abort uteblir. Viktig forskning inom området omöjliggörs.

En abortstatistik där personuppgifter inkluderas gör det även möjligt för uppföljning och utvärdering och därmed förbättring av det förebyggande arbetet mot oönskade graviditeter.

För RFSU

Maria Andersson
Generalsekreterare