Till sidans huvudinnehåll

P-ring

P-ringen är ett hormonellt preventivmedel som innehåller samma sorts syntetiska hormoner som p-piller, det vill säga gestagen och östrogen.

Hur fungerar p-ringen?

Ringen består av en böjlig ring (se bilden) som kläms ihop och sedan förs in djupt i slidan. När den inte känns så sitter den rätt. Ringen är preparerad med könshormoner, som frisätts i blodet och förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. Hormonerna gör också att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att ta sig igenom.

Hur skaffar jag p-ring?

P-ringen skrivs ut av barnmorska eller läkare. Ringen mäter ca 5 cm i diameter och är mjuk och böjlig. Du får instruktioner av din förskrivare och placerar själv ringen i slidan. Ringen måste sättas in en viss dag och tid och ska sitta kvar i tre veckor. Därefter tas den ut och du får vanligtvis blödning. Efter en vecka sätter du in en ny ring, den ringfria perioden får inte överstiga en vecka.

Fördelar med p-ring

Enkelt och bekvämt att befatta sig med p-medlet med några veckors mellanrum, vilket kan vara bra om du är glömsk och har svårt att komma ihåg att ta p-piller. En annan fördel med p-ringen är att hormonerna frisätts kontinuerligt och jämnt vilket gör att hormonkoncentrationen i blodet blir konstant. Detta kan eventuellt leda till mindre humörsvängningar hos kvinnor som är känsliga för hormonomställningar. Dessutom ger p-ringen i de flesta fall en regelbunden blödning. Ytterligare en fördel, om man jämför med p-piller, är att hormonerna går rakt ut i blodet, vilket gör att p-metoden fungerar även om man får diarré eller kräks.

Nackdelar med p-ring

För vissa personer kan det vara lättare att komma ihåg något som görs dagligen och som blir en rutin, som p-piller. Det är viktigt att ringen sätts in och tas ut samma veckodag.

Vanliga "p-pillerbiverkningar" som humörförändringar, bröstspänning, illamående, ökad vikt och oregelbundna blödningar samt minskad sexlust förekommer även med p-ringen.

Kom ihåg!

P-ringen ska inte kastas i toaletten utan sköljas av och lämnas in på Apoteket. Detta är viktigt eftersom ringen efter användning fortfarande har ett överskott av hormoner. Kommer dessa hormoner ut i vår miljö kan vattendrag bli förorenade. Om du bor i en kommun som bränner hushållsavfall går det bra att kasta ringen med hushållssoporna.

P-ringen skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom om du har en tillfällig sexuell kontakt.