Till sidans huvudinnehåll

Sex - som i oskrivna regler

Det finns många oskrivna regler och normer! Normer är mer eller mindre osynliga förväntningar, oskrivna regler och outtalade krav om hur man ska vara och bete sig.

De flesta vet vilka normer som gäller och följer dem för det mesta – ofta utan att tänka på det. Normer påverkar vad vi gör, tycker och tänker.

Om man bryter en norm kan man känna att man behöver förklara eller försvara sig. Ta till exempel frisyrer. Killar och tjejer kan ha långt, halv­ långt eller kort hårt utan att man tänker och tycker så mycket om det, men ändå finns det så kallade tjej­ och killfrisyrer som de allra flesta känner igen, trots att skill­naderna ofta är väldigt små.

Skulle en kille ha en tjejig frisyr skulle många andra reagera på det, eller hur? Det gör att de flesta killar inte vill ha annat än killfrisyrer och tjejer tjejfrisyrer.

Man kan mötas av många olika reaktioner om man bry­ter mot en norm. En del blir förvånade, vissa glada, några irriterade eller arga, en del fryser ut andra, och några få kan ibland bli hotfulla och våldsamma.

Sex och normer

Det finns många normer kring sex och de kommer från flera håll: kompisar, föräldrar, religion, skolan, syskon, fil­mer, föreningar, politiska partier, internet, tidningar, tv och böcker.

Vad räknas som sex och vad är rätt sorts sex? När är det okej att ha sex? Vad är okej för killar och tjejer att säga när de pratar om sex? Vem får man bli kär i? Hur kan man klä sig utan att riskera ett negativt rykte? Får killar sminka sig i samma utsträckning som tjejer?

Bra och dåliga normer

Det finns bra normer kring sex, som att sex ska vara öm­sesidigt, alltså att man bryr sig om varandra och tänker på att det ska kännas bra för den andra också. Men många andra normer sätter upp gränser för personer, som de påhittade och osynliga regler som säger att killar ska vara killiga och tjejer tjejiga.

Det är vanligt att killar känner att de måste verka självsäkra, men i verkliga livet känner sig de flesta människor osäkra då och då, kanske särskilt när det gäller känslor, som sexualitet och kärlek.

För att dölja sin osäkerhet kanske man överdriver sin säkerhet och verkar okänslig istället. Det finns andra liknade normer som känns helt osyn­liga för många och som man inte tänker på förrän någon bryter mot dem, till exempel om man inte vet om det är en kille eller tjej som man pratar med. Då upptäcker man hur påverkad man är av att man bru­kar dela in människor i antingen tjejer eller killar, och att det påverkar hur vi pratar och vad vi säger.

Olika normer för tjejer och killar

Vi har lagar som säger att tjejer och killar ska ha samma rättigheter och möjligheter. Men i verkligheten är det inte så. Det finns normer som gör det svårare för tjejer att veta hur mycket eller lite sex de kan ha utan att andra har åsikter om det. Det är till exempel betydligt vanligare att tjejer blir trakasserade för att de hånglat runt, men de kan också bli kritiserade för att de vill ha för "lite" sex.

Ibland kan tjejer bli dissade, bara för att de inte är tillräckligt tjejiga. Många tjejer känner att de måste anpassa sig mer och att de inte kan välja lika fritt kring relationer och sex som sina killkompisar.

Man kan också bli orättvist behandlad om man som tjej eller kille tänder på eller blir kär i någon av samma kön. Det här är verkligen orättvist. Det är också orättvist att killar kan bli retade om de är blyga eller känslosamma.

Normerna förändras

Tittar man sig omkring kan man hela tiden se personer som bryter mot de här normerna. Vissa gör det bara ibland, andra jämt. Ibland kan man inte följa förvänt­ningarna på hur man "ska" vara.

Det kan vara bra att tänka på att normer kan förändras. Onani är ett bra exempel på det. För längesen menade man att det var farligt och dåligt för kroppen att onanera. Idag ser de flesta onani som någonting skönt och vi vet till och med att det är bra för ens hälsa. Men fortfarande kan en del få höra att det är fel att onanera. Normerna kan alltså se olika ut för olika människor.

Femtonårsgränsen

Det finns även en lag som handlar om femtonårsgränsen. Tanken med lagen är att skydda unga från att bli utnytt­ jade av äldre ungdomar eller av vuxna.

Om någon är äldre och kanske mer erfaren är det ibland svårt att säga nej till det man själv inte vill. Om man varit med om något som känns fel kan man vända sig till en ungdomsmottagning eller till någon annan vuxen som känns bra att prata med.