Till sidans huvudinnehåll

Bli skolinformatör i Uppsala

RFSU Uppsala träffar ungdomar för att prata om sex och relationer och kämpar för allas rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Som informatör får du chansen att upplysa unga genom att förmedla viktiga fakta och leda diskussioner. Vi tror på människors rätt till kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Den som har kunskap kan fatta medvetna beslut!

Just nu kan du ansöka till informatörsutbildningen som hålls under januari månad 2022. Sista ansökningsdag är 30 november men ansök redan idag då vi gör löpande urval till utbildningen. Ansökningsformulär och utbildningens datum hittar du längre ner på sidan.

Vad gör en skolinformatör?

Som informatör för RFSU Uppsala träffar du unga, oftast på högstadiet eller gymnasiet, för att leda samtal om sexualitet, kroppen, njutning, säkrare sex, samtycke och normer. Informationspassen sker i mindre elevgrupper under 120 minuter. Många unga har frågor om sex och tycker att det är kul att träffa oss och lära sig mer! Du förmedlar fakta och leder diskussioner och övningar där ungdomarna själva får reflektera och diskutera kring dessa ämnen.

Som informatör har du också möjlighet att fortbilda dig inom olika verksamhetsområden inom RFSU Uppsala. Bland annat har vi verksamhet som hålls på lättare svenska för att nå nyanlända unga i skolan. Vi bedriver även verksamhet med särskilt fokus på ömsesidighet, kommunikation och samtycke i ungas relationer. För att bli informatör behöver du först gå vår informatörsutbildning.

Informatörsutbildningen

För att bli informatör behöver du först gå en utbildning. Utbildningen omfattar 7 tillfällen och innehåller bland annat föreläsningar och workshops om tonårssexualitet, genus, sexuellt handlingsutrymme, säkrare sex och anatomi samt olika praktiska metod- och pedagogikövningar. Du får lära dig att leda samtal om sex och relationer och att göra undervisningen inkluderande för alla unga. Det krävs inga förkunskaper i de här ämnena utan du kommer att få all kunskap som du behöver under utbildningen. Målet med utbildningen är att du kan hålla i interaktiva informationspass med grupper av ungdomar. Utbildningen är kostnadsfri och genomförs i centrala Uppsala.

Vem kan bli informatör?

RFSU Uppsala tror att informatörer med olika kompetenser, perspektiv och erfarenheter kan bidra till att vi blir en ännu mer relevant samhällsaktör. Vi ser det därför som en fördel att personer vi rekryterar har olika etnisk och social bakgrund, kön, könsidentitet och/eller uttryck, tro, funktion och sexuell läggning.

För att bli informatör vill vi att du ska

  • Vara intresserad av att leda grupper och arbeta med unga.
  • Kunna förmedla kunskap och leda diskussioner på svenska.
  • Kunna ta 3-5 uppdrag/termin dagtid vardagar i Uppsala län.
  • Ha möjlighet att delta på alla utbildningstillfällen(se datum i anmälningsformuläret längst ner).
  • Vara 18 år eller äldre.
  • Vara eller bli medlem i RFSU och dela vår syn på sexualitet och samhälle.

Tidigare erfarenhet av att arbeta med unga och att leda samtal och grupper är meriterande. Vi möter ibland grupper som har behov av sexualupplysning på andra språk än svenska och värdesätter därför också om du kan andra språk än svenska. Om vi får fler sökande än platser på utbildningen kommer vi först att ge plats till de som har dessa erfarenheter och kunskaper. Observera att de meriterande erfarenheterna inte är ett krav för att kunna söka utbildningen.

Villkor för informatörsuppdraget

Arvode

Att vara informatör är framförallt ett ideellt uppdrag, mer ett engagemang än ett jobb. Du får arvode för informationspassen men inte för utbildning, fortbildning eller förberedelser inför ett pass. Hur mycket du får i arvode beror på vilka uppdrag du tar.

Omfattning

Hur många uppdrag du kan få varierar under året. Ibland kan du få flera uppdrag på en månad och ibland har vi inga bokningar alls (till exempel under juli). Du behöver kunna ta minst 3 uppdrag per termin det närmsta året.

Utbildningen har ett begränsat antal platser och vi gör löpande urval. Sista ansökningsdag är den 30 november 2021.

Ansök här

Skicka in din ansökan i ansökningsformuläret

Har du några frågor kring informatörsutbildningen är du välkommen att skicka e-post till skolinfo.uppsala@rfsu.se för mer information.