Till sidans huvudinnehåll

Bli skolinformatör i Uppsala

RFSU Uppsala träffar ungdomar för att prata om sex och relationer och kämpar för allas rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Som informatör får du chansen att upplysa unga genom att förmedla viktiga fakta och leda diskussioner. Vi tror på människors rätt till kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Den som har kunskap kan fatta medvetna beslut!                                                         Ansökan till informatörsutbildningen hösten 2020 är öppen och du lämnar din ansökan via en länk längst ner på sidan. Utbildningen har ett begränsat antal platser och vi gör löpande urval och så ansök så snart du kan!

Vad gör en skolinformatör?

Som informatör för RFSU Uppsala träffar du unga, oftast på högstadiet eller gymnasiet, för att leda samtal om sexualitet, kroppen, njutning, säkrare sex, samtycke och normer. Informationspassen sker i mindre elevgrupper under 120 minuter. Många unga har frågor om sex och tycker att det är kul att träffa oss och lära sig mer! Du förmedlar fakta och leder diskussioner och övningar där ungdomarna själva får reflektera och diskutera kring dessa ämnen.

Som informatör har du också möjlighet att fortbilda dig inom olika verksamhetsområden inom RFSU Uppsala. Bland annat har vi verksamhet som hålls på lättare svenska för att nå nyanlända unga i skolan. Vi bedriver även verksamhet med särskilt fokus på ömsesidighet, kommunikation och samtycke i ungas relationer. För att bli informatör behöver du först gå vår informatörsutbildning.

Informatörsutbildningen

För att bli informatör behöver du först gå en utbildning. Utbildningen omfattar 8 tillfällen och innehåller bland annat föreläsningar och workshops om tonårssexualitet, genus, sexuellt handlingsutrymme, säkrare sex och anatomi samt olika praktiska metod- och pedagogikövningar. Du får lära dig att leda samtal om sex och relationer och att göra undervisningen inkluderande för alla unga. Det krävs inga förkunskaper i de här ämnena utan du kommer att få all kunskap som du behöver under utbildningen. Målet med utbildningen är att du kan hålla i interaktiva informationspass med grupper av unga. Utbildningen är kostnadsfri och genomförs i centrala Uppsala.

Vem kan bli informatör?

För att bli informatör vill vi att du ska:

  • Vara intresserad av att leda grupper och samtala med unga.
  • Kunna förmedla kunskap och leda diskussioner på svenska.
  • Kunna ta 3-5 uppdrag/termin dagtid vardagar i Uppsala län.
  • Ha möjlighet att delta på alla utbildningstillfällen(se datum i anmälningsformuläret längst ner).
  • Vara 18 år eller äldre.
  • Vara eller bli medlem i RFSU och dela vår syn på sexualitet och samhälle.

Tidigare erfarenhet av att arbeta med och möta unga och att leda samtal är meriterande. Vi värdesätter även om du har erfarenhet kopplat till unga nyanlända och neuropsykiatriska funktionsvariationer. Observera att de meriterande erfarenheterna inte är ett krav för att kunna söka. Däremot kommer det att vara utslagsgivande om vi har ett stort antal sökande och måste göra ett urval.

Villkor för informatörsuppdraget

Arvode: Att vara informatör är framförallt ett ideellt uppdrag, mer ett engagemang än ett jobb. Du får arvode för informationspassen men inte för utbildning, fortbildning eller förberedelser inför ett pass. För ett standardpass får du 700 kr.

Omfattning: Hur många uppdrag du kan få varierar under året. Ibland kan du få flera uppdrag på en månad och ibland har vi inga bokningar alls (till exempel under juli). Du behöver kunna ta minst 3 uppdrag per termin det närmsta året.

Hur ansöker jag till att bli informatör?

Sök till utbildningen redan idag!                                                        Utbildningen har ett begränsat antal platser och vi gör löpande urval. Sista ansökningsdag är den 20 september 2020. Lämna din ansökan via att trycka på denna länk: Ansökningsformulär

I ansökan får du svara på frågor som handlar om våra krav och meriterande uppgifter, samt om varför du vill bli informatör. Därefter görs ett urval baserat på krav och meriterande uppgifter.

De som går vidare i urvalet bjuds in till en obligatorisk rekryteringsträff 28 september.
Inbjudan till träffen skickas senast 22 september. Efter medverkan på rekryteringsträffen lämnas besked om du blivit antagen senast 30 september.

Har du några frågor är du välkommen att maila skolinfo.uppsala@rfsu.se