Verksamhetsberättelse

Nyfiken på vad vi har haft för oss? Här hittar du alla våra verksamhetsberättelser.

2017 var året då metoo-uppropet rullade över världen. I våg efter våg hördes röster från snart sagt alla delar av samhället som vittnade om sexuella trakasserier, övergrepp och maktmissbruk. Och det gick inte att inte lyssna längre. På RFSU fick vi många förfrågningar och intensifierade vårt upplysningsarbete kring sexualitet, kommunikation och gränser och vi fick även förmånen att medverka i boken “Metoo. Så går vi vidare – röster, redskap och råd”.

Men 2017 var också året då klitoris i sin fulla prakt gav sig ut på gator och torg och vi fick möjlighet att prata om “klittan” i teori och praktik. I Almedalen sågs hon lite varstans och under en tid tog hon även över RFSU:s instagramkonto och besökte såväl FN som Georgien.

RFSU blev som första svenska organisation partner till UNESCO vilket kommer kunna utveckla vårt arbete för allas rätt till sexualundervisning i världen. På hemmaplan startade vi projektet Nyfiken – att prata sex och relationer med nyanlända, där vi nu utbildar både personal som möter nyanlända och målgruppen direkt.

En ny styrelse och en helt ny ordförande valdes också på kongressen i Linköping i juni som även beslutade att ett nytt nätverk med fokus på lust och njutning för personer i åldern 55 år och uppåt ska formeras.

På den internationella arenan fortsatte Donald Trump att underminera utveckling och grundläggande rättigheter. Ett av hans första beslut som president var att återinföra den globala munkavle-regeln, och därmed stoppa allt bistånd till organisationer som på något sätt arbetar med abortfrågan. På RFSU gjorde vi miljontals människor sällskap världen över i marscher för kvinnors rättigheter – och för mänskliga rättigheter. Och med anledning av den svåra situationen för sexuella och reproduktiva rättigheter globalt kändes det extra bra att tidigt på året kunna avisera att RFSU och Sida samarbetar i ett nytt stort projekt för flickors och kvinnors rättigheter.

Som pricken över i:et lanserade RFSU i september det nya modemärket Elise som tar ställning för kroppsliga rättigheter. Kollektionen – som lyfter fram politiska budskap – sålde slut i två omgångar på bara några dagar på den välrenommerade butiken Colette i Paris. Plaggen har bland annat burits av Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke och artister som Zara Larsson och Icona Pop.

Med andra ord: Get your priorities queer, we could all be lovers och silence is not golden!

Utdrag ur Verksamhetsberättelse 2017, förordet av Maria Andersson, fd generalsekreterare och  Hand Linde, ordförande.