Till sidans huvudinnehåll

Bli skolinformatör i Västmanland!

RFSU Mälardalen träffar ungdomar för att prata om sex och relationer och kämpar för allas rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Som informatör får du chansen att upplysa unga genom att förmedla viktiga fakta och leda diskussioner. Denna upplysning sker med ett normkritiskt och antirasistiskt perspektiv för att vara tillgänglig och relevant för alla unga vi träffar.

Vi tror på människors rätt till kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Den som har kunskap kan fatta medvetna beslut!

Just nu kan du ansöka till informatörsutbildningen som hålls under Oktober 2024. Utbildningen hålls i Uppsala i samarbete med RFSU Uppsala.
Sista ansökningsdag är 2024-09-15.

Ansök här

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeYhEu7_ryVwe0BbUXe7C88lQQrTBfEooTnywhFuhOlZV5D_g/viewform 

Vad gör en skolinformatör?

Som informatör för RFSU träffar du unga, oftast på högstadiet eller gymnasiet, för att leda samtal om sexualitet, kroppen, njutning, säkrare sex, samtycke och normer. Informationspassen sker i mindre elevgrupper under 120 minuter. Många unga har frågor om sex och tycker att det är kul att träffa oss och lära sig mer! Du förmedlar fakta och leder diskussioner och övningar där ungdomarna själva får reflektera och diskutera kring dessa ämnen.

För att bli informatör behöver du först gå vår informatörsutbildning. Efter att du blivit informatör kommer du kontinuerligt bli inbjuden till informatörsträffar med andra informatörer i Västmanland. Där finns möjlighet att lära känna andra informatörer och byta erfarenheter. Vi förväntar oss att du deltar på informatörsträffar i största möjliga mån.

Informatörsutbildningen

För att bli informatör behöver du först gå en utbildning. Utbildningen omfattar 40 timmar och innehåller bland annat föreläsningar och workshops om tonårssexualitet, genus, sexuellt handlingsutrymme, säkrare sex och anatomi samt olika praktiska metod- och pedagogikövningar. Du får lära dig att leda samtal om sex och relationer och att göra undervisningen inkluderande för alla unga. Därför finns ett normkritiskt och antirasistiskt perspektiv med i hela utbildningen.

Det krävs inga förkunskaper i de här ämnena utan du kommer att få all kunskap som du behöver under utbildningen. Målet med utbildningen är att du kan hålla i interaktiva informationspass med grupper av ungdomar. Utbildningen sker i samarbete med RFSU Uppsala. Utbildningen är kostnadsfri och genomförs delvis digitalt och delvis på plats i Uppsala. 


Vem kan bli informatör?

RFSU Västmanland tror att informatörer med olika kompetenser, perspektiv och erfarenheter kan bidra till att vi blir en ännu mer relevant samhällsaktör. Vi ser det därför som en fördel att personer vi rekryterar har olika etnisk och socioekonomisk bakgrund, kön, könsidentitet och/eller uttryck, tro, funktion och sexuell läggning.


För att bli informatör vill vi att du ska

För att kunna bli informatör är grundkriterierna att du måste:

  • Vara/bli medlem i RFSU och dela RFSU:s syn på sexualitet och samhälle (www.rfsu.se/medlem)
  • Kunna ta 3-5 uppdrag per termin dagtid vardagar.
  • Bo i Västmanlands län eller ha möjlighet att ta uppdrag dagtid i Västmanlands län, under 2024-2025.
  • Vara 18 år eller äldre.
  • Kunna förmedla kunskap och leda diskussioner på svenska.
  • Kunna delta på alla utbildningstillfällen inklusive rekryteringsträffen.
  • Vara intresserad av att leda grupper och arbeta med unga.

Om vi får fler sökande än platser på utbildningen kommer vi först att ge plats till de som har:

  • Erfarenhet av att möta och leda grupper.
  • Erfarenhet av att arbeta med ungdomar.


Men det är inte ett krav att du har de erfarenheterna. Informatörsutbildningen kommer ge kunskap och stöd för att kunna genomföra sexualundervisningspass även om du inte har dessa erfarenheter.


Villkor för informatörsuppdraget

Arvode

Att vara informatör är framförallt ett ideellt uppdrag, mer ett engagemang än ett jobb. Du får arvode för informationspassen men inte för utbildning, fortbildning eller förberedelser inför ett pass. För ett standardpass får du 700 kr.

Omfattning

Hur många uppdrag du kan få varierar under året. Ibland kan du få flera uppdrag på en månad och ibland har vi inga bokningar alls (till exempel under juli). Du behöver kunna ta minst 3 uppdrag per termin det närmsta året.

Utbildningen har ett begränsat antal platser och vi gör löpande urval. Sista ansökningsdag är den 2024-09-15.