Till sidans huvudinnehåll
En person sitter på sängkanten i ett dunkelt rum

Större kuk, går det?

Även om det finns studier som visar att storleken på kuken inte spelar någon roll för sexlivet är det många som undrar om det går att göra kuken större.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Vill du förstora din kuk?

Om du känner att du vill göra din kuk större tycker vi på RFSU att du först och främst ska tänka igenom varför du vill göra det. Är det för att ditt sexliv inte fungerar som du vill, för att du är missnöjd med hur din kuk ser ut, eller på grund av någonting annat? Är det för din egen skull, eller för någon annans? Vad hoppas du att en större kuk ska leda till?

En penisförstoring kan föra med sig komplikationer efter ingreppet. Det kan ha negativa effekter på ditt sexliv, din förmåga att njuta, bland annat genom att din sexlust minskar eller att du får svårt att få stånd. Det finns också en risk att känseln i kuken försämras.

Sex metoder för större kuk

För dig som ändå undrar om det verkligen går att få större kuk har vi samlat de metoder som finns. Här kan du läsa hur, och om, de fungerar.

1. Operation

Det går i vissa fall att förlänga penis med några millimeter till centimeter genom operation. Man kan inte garantera att ingreppet faktiskt fungerar, och det finns en hel del risker med en sådan operation.

Under operationen lossar man på det ligament som fäster penisens svällkroppar mot blygdbenet. Kirurgen gör ett snitt på nedre delen av buken för att kunna göra detta. På det här sättet flyttas svällkropparna fram. Det gör att ens penis blir längre i avslappnat tillstånd, men däremot inte när den är erigerad.

Operationen kan göra att ens penis inte blir lika styv när man har stånd. Det finns också risk att ens penis känns lite ostadig när man har erektion, eftersom den inte får lika mycket stöd av vävnaden och musklerna vid roten.

Efter operationen är det viktigt att man gör sträckövningar för att hjälpa penis att läka i sitt nya läge, annars kan svällkropparna i penis gå sönder. Om kroppen får självläka utan att man hjälper till med övningar finns risken att penisen i stället blir mindre än innan operationen.

Det är alltså inte säkert att operationen faktiskt gör kuken större. Som det ser ut nu kan man dessutom bara operera för att göra att kuken blir större när den är avslappnad. Det finns inga ingrepp som gör att den blir större också när den har stånd.

2. Träning

Penis är ingen muskel. Det går därför inte att träna sig till en större penis. Det som gör den hård är svällkroppar som fylls med blod när du blir kåt.

Det går att träna upp bäckenbottenmuskulaturen, men det har ingen påverkan på penisstorleken. Att träna bäckenbotten genom knipövningar kan däremot hjälpa om du har problem med urininkontinens eller för tidig utlösning.

3. Piller och krämer

På nätet säljs hormontabletter och kosttillskott som påstås kunna förstora penis, men alla är verkningslösa. Vissa kan till och med vara skadliga och i värsta fall orsaka impotens.

Efter puberteten kan penis inte växa genom att man tar hormoner. Kosttillskott kan kanske, om man har tur, bidra till att blodet i penis ökar, men inte heller det kan göra att man får en större penis.

Det säljs också krämer eller oljor som påstås kunna ”aktivera hormoner” och på det sättet få penis att växa om man smörjer in den. Sådana sorters krämer och oljor är helt verkningslösa. Ofta är deras innehållsförteckningar dessutom mycket vaga.

4. Extender

En extender är ett verktyg man trär på penis för att gradvis sträcka ut den och på det sättet göra den större. Det här är en krävande metod som tar lång tid. Om man ska se något resultat behöver man ha på sig extendern flera timmar per dag under en lång period, ibland flera månader. Det kan vara smärtsamt och besvärligt, och det går heller inte att garantera att det fungerar. Ibland ser man ingen skillnad alls.

Det finns ändå viss forskning som säger att det går att öka längden på penis med 1-2 centimeter, men även här måste man vara mycket försiktig. Det finns risk för bestående skador om man sträcker penis för mycket eller på fel sätt. Det är viktigt att inte försöka sträcka penis för snabbt, eftersom vävnaden runt svällkropparna då riskerar att gå sönder.

5. Fettinjektioner

Fettinjektioner används framför allt för att få en bredare penis. Det görs genom ett ingrepp där man tar fettvävnad från ett annat ställe på kroppen, ofta från magen eller höfterna, och sprutar in den under huden på penis.

Det här är inte ett permanent ingrepp. Om man vill behålla storleken på penis måste man göra nya injektioner regelbundet.

Efter injektionen brukar man bli rekommenderad att vänta minst en månad med att ha sex, eftersom det kan göra väldigt ont att få erektion direkt efter ingreppet. En annan, mer bestående biverkan är att det kan bildas fettklumpar kring penis. Många som provat den här metoden har sedan gjort ett nytt kirurgiskt ingrepp för att ta bort fettklumparna.

6. Penispump

Penispump (kallas också vakuumpump eller erektionspump) är en pump som man trär över penis. Pumpen skapar ett sug som gör att blodflödet till penis ökar, och på det sättet hjälper en att få ett hårdare och kraftigare stånd. En penispump gör alltså inte att penis blir större permanent eller när den är slak, utan pumpen är främst ett hjälpmedel för att öka den sexuella njutningen.

Suget från pumpen kan kännas väldigt skönt. Du kan använda den för att skapa njutning när man har sex, på egen hand eller med en partner. En pump kan också hjälpa till om du har svårt att få stånd eller svårt att behålla ståndet så länge som du vill.

På en del ställen kan man läsa att man kan få större kuk permanent genom att använda en penispump kontinuerligt, men det finns inga vetenskapliga bevis för det.

Det är viktigt att vara försiktig när du använder en penispump. Om du pumpar för hårt kan du få blåmärken, och det finns risk att vävnaden i kuken kan gå sönder.

Så – går det att få större kuk?

Många av de metoder som finns saknar vetenskaplig grund. Det har gjorts studier på några av metoderna, men alla studier har haft för få deltagare för att man ska kunna vara säker på att statistiken stämmer. Eftersom det inte finns någon säker forskning kan man inte veta exakt vilka biverkningar och risker som finns.

Även om kuken skulle bli större efter en operation eller behandling är det omöjligt att säga om den kommer att fortsätta vara det. De metoder som kanske skulle kunna förlänga kuken riskerar dessutom att göra den smalare med tiden.

Kom ihåg att det finns en stor marknad för falska preparat på internet. Det gäller framför allt tabletter och krämer.

Går det att förminska kuken?

Nej, det går inte att göra kuken mindre.