Till sidans huvudinnehåll

Hur känns en orgasm?

Jag undrar om orgasmer. Jag och min flickvän har sex som känns bra, och vi kan prata med varandra. Mitt problem är att jag inte vet om jag får orgasm eller inte.

Vart kan jag vända mig om jag vill ha hjälp med att få orgasm? Jag har använt sexleksaker, har prövat med glidmedel, onanerat, haft två långa förhållande med tjejer och haft sex med män. Jag har gjort massor för att komma vidare, i min takt, och nu vill jag verkligen uppleva en orgasm!

Hur en orgasm känns är väldigt olika, samma person kan känna flera olika känslor vid olika tillfällen. Hur en orgasm upplevs kan bero på mycket, till exempel lusten, sättet/tekniken, livssituation, krav på prestation och påverkan av sjukdom, medicin eller alkohol. Orgasmen brukar upplevas dels som en skön känsla i huvudet och kroppen, och/eller som en fysisk reaktion i underlivet, kittlingar, ryckningar eller kraftiga muskelsammandragningar.

Du är bekant med sexleksaker och onani vilket kan tolkas som att du är väl bekant med din kropp, ditt kön och vad som känns bäst för dig. Men om du funderar för mycket på vad som ska kännas, finns risken att "jakten" på orgasmen innebär att du inte längre är fokuserad på att slappna av och njuta av det som faktiskt är skönt och skulle kunna leda till en orgasm. Försök att ha fortsatt skönt sex, smek varandra, använd leksaker om ni vill det, utan krav att du måste få orgasm (med största sannolikhet kommer den). Ett annat tips är att använda glidmedel på klitoris, detta brukar dels öka upplevelsen av värme men även känsligheten.

Fler frågor och svar i Frågelådan