
Informatörsutbildning med fokus på antirasism
Alla unga har rätt att veta hur kroppen fungerar, vad som kan vara skönt, att en har rätt att säga ja det till det en vill och nej till det en inte vill. Vi träffar ungdomar för att prata om sex - om kroppen, normer och rättigheter. Vi tror på människors rätt till kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Vi kämpar för allas rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Nu är ansökan till vårens informatörsutbildning VT-2023 öppen!
Vad gör en skolinformatör?
Som informatör för RFSU Stockholm träffar du unga, oftast på högstadiet eller gymnasiet, för att leda samtal om sexualitet, kroppen, njutning, säkrare sex, samtycke och normer. Informationspassen sker i halvklass under två timmar. Många unga har frågor om sex och tycker att det är kul att träffa oss och lära sig mer! Du förmedlar fakta och leder diskussioner och övningar där ungdomarna själva får reflektera och diskutera kring dessa ämnen. Som informatör hos oss är du med och stärker unga i rätten till den egna kroppen. Du träffar ungdomar för att prata om sexualitet, känslor, kroppen och om samtycke, normer och rättigheter. Du lär ut och leder diskussioner där ungdomarna själva får reflektera och diskutera kring dessa ämnen.
Som informatör har du också möjlighet att ta uppdrag inom andra projekt i RFSU Stockholm. Bland annat har vi projekt på lättare svenska för att nå nyanlända unga i skolan, vi håller sexualupplysning på fritidsgårdar och pass som fokuserar på samtycke utifrån kortare filmer. För att bli informatör behöver du först gå vår informatörsutbildning samt göra ett praktikpass.
Anmälan till informatörsutbildning VT-2023 är nu öppen. Ansök via detta formulär senast 11 december 2022.
Fokus på antirasism
RFSU Stockholm har som mål att våra informatörer ska spegla den mångfald som finns i samhället. Vi vill också att eleverna ska kunna relatera till våra informatörer på flera sätt. Därför riktar vi oss särskilt till dig som identifierar dig som icke-vit. Förra terminens informatörsutbildning hade extra fokus på antirasism och vi avser fortsätta det arbetet. Flera av kursledarna har erfarenhet av antirasistiskt arbete och vi har som målsättning att skapa ett tryggt rum där vi kan prata om rasism och antirasism.
Informatörsutbildningen
För att bli informatör behöver du gå en utbildning. Utbildningen är cirka 40 timmar innehåller bland annat föreläsningar om ungas sexualvanor, antirasistisk sexualundervisning, normer kring kön, hur kroppen ser ut, normkritik samt olika praktiska metod- och pedagogikövningar. Det krävs inga förkunskaper, utan du kommer att få all kunskap som du behöver under utbildningen. Målet med utbildningen är att du kan hålla i interaktiva informationspass med grupper av ungdomar. Utbildningen är kostnadsfri och genomförs på Södermalm i RFSU Stockholms lokaler.
För att bli informatör behöver du:
- Vara intresserad av att leda grupper och arbeta med unga.
- Kunna förmedla kunskap och leda diskussioner på svenska.
- Kunna ta minst 3 uppdrag/termin dagtid vardagar
- Ha möjlighet att delta på alla utbildningstillfällen (se datum i ansökningsformuläret nedan).
- Vara mellan 20 och 30 år.
- Vara eller bli medlem i RFSU och dela vår syn på sexualitet och samhället.
Tidigare erfarenhet av att arbeta med unga och att leda samtal och grupper är en styrka. Eftersom vi möter nyanlända i vårt arbete är det även positivt om du har kunskap om migration eller talar fler språk än svenska. Har du som mål att ta uppdrag under en längre tid är även det en fördel. Får vi många sökanden kommer vi prioritera de som har dessa erfarenheter och kunskaper. Observera att det inte är ett krav för att kunna söka utbildningen.
Villkor för uppdraget
Arvode
Att vara informatör är framförallt ett ideellt uppdrag, mer ett engagemang än ett jobb. Du får betalt för själva informationspassen men inte för utbildning, fortbildning eller förberedelser inför ett pass. För ett standardpass får du cirka 600 kr.
Omfattning
Hur många uppdrag du kan ta varierar under året. Ibland kan du få flera uppdrag på en månad och ibland har vi inga bokningar alls (till exempel under sommaren). Du behöver kunna ta minst tre uppdrag per termin det närmsta året.