Till sidans huvudinnehåll

Mpox

Mpox (tidigare apkoppor) är en infektionssjukdom som kan smitta både från djur till människa och mellan människor. Just nu är det många som har frågor om detta virus. På den här sidan finns aktuell information och länkar till hemsidor som uppdateras löpande.

Så överförs mpox

Mpox orsakas av ett virus inom familjen poxvirus. Viruset överförs främst via nära hudkontakt, exempelvis vid sex. Kondomer och andra preventivmedel skyddar inte mot mpox.

Symtom på mpox

Symtom kan vara utslag med blåsor och sår på könsorganet, i analen eller runt munnen, feber, svullna lymfkörtlar samt en allmän sjukdomskänsla. Smärta, tyngdkänsla eller diarré har också förekommit.

Om du misstänker att du har mpox är det viktigt att du testar dig och under tiden undviker all typ av sexuell kontakt.

Här kan du testa dig för mpox

Provtagning av mpox sker på särskilda mottagningar. Kontakta 1177 eller närmsta vårdcentral/mottagning för sexuell hälsa om du behöver rådgivning. All provtagning och vård är gratis.

Du kan inte testa dig för mpox på RFSU-kliniken i Stockholm. 

Vaccin mot mpox

Idag finns det några utvalda mottagningar i Sverige som vaccinerar mot mpox. Om du är en man eller transperson som har sex med män eller har sex mot ersättning kan du få vaccinet.

Du som är vaccinerad behöver fortsatt vara uppmärksam på symtom och testa dig om du misstänker att du har fått mpox.

Om du har fått mpox

Behandling av mpox

Det finns i dagsläget ingen behandling mot mpox. Däremot finns behandling för att hjälpa med symtomen som viruset orsakar. tillfrisknar inom ca 2-4 veckor.

Smittspårning

Mpox är klassad som en allmänfarlig sjukdom och är därför anmälningspliktig. Det betyder att sjukdomen smittspåras och du kan bli ombedd att testa dig även om du inte har symtom.

Vill du läsa mer om mpox?

Här är två hemsidor med uppdaterad och granskad information att hålla koll på: