Till sidans huvudinnehåll

Fontänorgasm

Det har varit känt sedan antiken att fittan kan spruta ut en stor mängd vätska vid sexuell stimulering. När någon med fitta får utlösning kallas det ibland för fontänorgasm eller sprutorgasm.

Fontänorgasm

Ord som fontänorgasm och sprutorgasm är egentligen missvisande, eftersom de ger bilden av vätska som sprutar ut som en fontän. Fontänorgasmen kan dock se ut på många olika sätt. Vätskan kan rinna ut lite i taget eller spruta ut i stora mängder – eller allt däremellan.

Fontänorgasm eller sprutorgasm. Vad säger forskningen?

När någon med fitta får utlösning kallas det ibland för fontänorgasm eller sprutorgasm. Forskningen runt detta har varit kontroversiell i årtionden. Många forskare har föreslagit olika förklaringar, men fortfarande finns det inte en enig vetenskaplig uppfattning runt frågan.

Enligt den senaste forskningen kan två olika sorters vätskor komma ut vid en fontänorgasm. Mängden vätska skiljer sig åt beroende på vilken sort det rör sig om.

Två sorters blötare orgasmer

Runt urinröret finns prostatavävnad med flera parvis liggande körtlar. Vid sexuell upphetsning kan körtlarna tömma sig på vätska. Det kan komma små mängder av vätska under hela den sexuella upphetsningen eller så sprutar det ut en vätskestråle ur urinröret. Vätskan påminner om tunn skummjölk och smakar sött. Mängden varierar alltifrån några droppar till cirka en tesked. 

Men det finns också en annan, betydligt blötare utlösning. I en studie ombads personer med fitta att kissa så att urinblåsan var tom innan de onanerade. Under den sexuella upphetsningen fylldes urinblåsan och de sprutade. Vätskan bildades snabbt i urinblåsan och kom ut genom urinröret. Forskarna undersökte vätskan och fann att den innehöll "prostatasekret" och utspädd urin. Vätskemängden var i dessa fall större och överskred ofta en och en halv deciliter!