Till sidans huvudinnehåll

Könsbekräftande vård och fertilitet

Hormonbehandling är en viktig del av den könsbekräftande vård som många transpersoner behöver. Behandling med östrogen eller testosteron kan påverka dina möjligheter att få barn i framtiden. Du som behöver ta hormoner kan därför välja att spara ägg eller spermier.

I den här texten använder vi medicinska begrepp för kön och och könsceller för tydlighetens skull.

Fundera över om du vill spara ägg och spermier inför framtiden

En vanlig typ av könsbekräftande vård är behandling med hormoner. Det innebär att du äter tabletter med östrogen eller tar testosteron genom gel eller sprutor, vilket gör att kroppen förändras. Denna typ av hormonbehandling kan påverka din fertilitet på olika sätt.

Innan du börjar en behandling med hormoner är det därför bra om du funderar över om och hur du vill bilda familj med biologisk anknytning i framtiden. Som en del av den könsbekräftande vård du får kan du spara könsceller i form av ägg eller spermier. Prata med din läkare!

Så påverkar hormonbehandling din fertilitet

Testosteron kan påverka din ägglossning

Att ta testosteron kan göra att din menscykel rubbas och ägglossningen kan utebli. Det är dock viktigt att komma ihåg att testosteron inte är något preventivmedel. Risken för en oönskad graviditet finns kvar, även om den är låg. Beroende på vilken typ av sex du har behöver du fortfarande använda preventivmedel som till exempel kondom eller spiral om du eller din partner inte vill bli gravid.

När du slutar med hormonbehandling leder det ofta till att mensen kommer tillbaka. Det betyder att du kan bli gravid igen. Det är dock viktigt att inte ha förhöjt testosteron i kroppen under en graviditet eftersom det kan påverka fostret.

Behandling med testosteron kan påverka din fertilitet. Tyvärr finns det ingen forskning på hur mycket fertiliteten påverkas efter att behandlingen avslutats eller pausats. En viktig faktor när det gäller möjligheten att bli gravid eller göra någon annan gravid är din ålder. Om du vill spara dina könsceller är det bättre desto tidigare du gör det. Du kan ta en paus i din könsbekräftande behandling för att spara könsceller. Kontakta din läkare så får du mer information.

Östrogen kan göra att spermierna blir mindre effektiva

Om du äter östrogen och anti-androgener som en del av hormonbehandling leder det till sänkta nivåer av testosteron i kroppen. Det kan göra att dina spermier inte mognar på samma sätt som innan, vilket gör att de inte lika effektivt kan befrukta ett ägg. Om du har sex med någon som kan bli gravid behöver ni dock fortfarande använda preventivmedel för att undvika en oönskad graviditet.

Efter att behandlingen med östrogen har avslutats får vissa tillbaka mogna spermier. Det gäller dock inte alla.

Så går det till att spara ägg och spermier

När du har fått en könsdysforidiagnos hos ett utredningsteam kan du få olika typer av könsbekräftande vård. Du bestämmer själv vilka delar av den vården du vill ha. En sådan typ av vård kan vara hjälp att lämna könsceller på en fertilitetsklinik.

Du som har testiklar kan lämna spermier, antingen genom att du får utlösning eller genom ett mindre ingrepp där spermier hämtas ur testiklarna. Spermierna fryses sedan ner för att användas senare, till exempel genom insemination eller IVF-behandling.

Du som har äggstockar kan lämna ägg genom en metod där mogna ägg plockas ut och fryses ner. För att flera ägg ska mogna används hormoner som du tar några veckor innan ingreppet. Äggen kan du eller en partner med livmoder sedan använda när du vill bilda familj, till exempel genom insemination eller IVF-behandling.