Till sidans huvudinnehåll

Sexleksaker och tips för dig med funktionsvariation

Alla kroppar är unika. Vi har olika behov, funktionalitet och sexuella preferenser. Tur att det finns ett hav av olika sexleksaker att utforska! Sexologen Stefan Balogh delar med sig av sina sex bästa tips på sexleksaker som är smidiga för alla att använda, själv eller tillsammans.

Analysera situationen

Sexologen Stefan Balogh ger rådgivning till personer med funktionsvariation vilket inkluderar råd om sexuell hälsa.
När frågor om sexhjälpmedel kommer brukar Stefan Balogh börja med att analysera situationen.

– Jag utgår från två arbetsterapeutiska frågor. Den första är: Vad vill personen att sexhjälpmedlet ska göra, alltså vilket behov ska det kompensera? Och den andra är: Har personen möjlighet att styra hjälpmedlet?

Stefan Balogh brukar be personen att berätta vilka funktioner i kroppen som går att använda.

– De som har muskelsjukdomar, CP, har haft en stroke eller har andra neurologiska skador kanske inte har fungerande grepp i händerna. Men då kan man i stället vara stark i nacke och mun, och använda hjälpmedel som styrs från munnen med förlängning, säger han.

En person med reumatism bör kolla av att knapparna är enkla att använda. Stefan Baloghs tips gäller sexhjälpmedel som fungerar även för den som har svårt med greppet. För alla hjälpmedel gäller att de kräver en viss träningsperiod innan man hittar rätt.

För dig som vill stimulera klitoris eller vulva


1. Eltandborste

Det är ett bra sätt att ta reda på om vibrator är något för dig. Alla har inte ekonomin att köpa en sexleksak – särskilt inte om man är osäker på om den kommer att ge något. Sätter du en plastpåse eller kondom på den kan den fungera som vibrator. Personen som använder den bör lägga skaftet mot klitoris. Och på så sätt få reda på om vibration är något för dem. Antingen har du en tandborste du kan använda själv, eller så kan du be någon trycka på den, säger Stefan Balogh.

2. Magic Wand

Magic Wand är en nätansluten vibrator som går att ligga på för att stimulera klitoris.
– Den har extra tillbehör för vaginal stimulering om man önskar det, säger Stefan Balogh.

3. Konen, the cone

Konen vibrerar så fort man sätter sig på den.
– Det är smart eftersom man då inte behöver använda händerna alls. Jag vet tjejer med CP som kunde sitta på knä och låta rumpan glida ner mellan fötterna och på så vis bli stimulerade av den, säger Stefan Balogh. 

4. Fingervibratorer

Fingervibratorer finns i många varianter, med silikonband som går att montera på, med fjärrstyrning, eller med tvättlappsförlängare (till exempel av märket Etac).
– Det finns också en vibrator som heter We-vibe som fungerar på en som har begränsad handfunktion. En del går in i vagina, den andra delen ligger på klitoris. Den har fjärrstyrning så att knappen går att trycka på med näsa och haka, säger Stefan Balogh.

För dig med penis 

5. Vibrator

Även killar kan använda vibratorer.
– En av mina klienter använde fingervibrator på ollonets baksida, han stimulerade bara där, säger Stefan Balogh.

6. Megabator

Megabator är ett sexhjälpmedel som går att styra med tån eller trycka av och på utan att använda fingrarna. Dessutom har megabatorn en sugpropp.
– Får man bara hjälp att sätta fast den vid ett bord, en vägg eller ett handfat så kan man sedan stimulera ollonet. Den går upp och ner över det, säger Stefan Balogh.

Boktips och länkar

Boken Autism: relationer och sexualitet av Gunilla Gerland 

lottalofgren.se - Lotta Löfgren har skrivit flera böcker om sexualitet och funktionshinder 

Funktionshinder hejdar inte lusten

Hemligheter kända av många - från Förbundet Unga Rörelsehindrade

Sex för alla - RFSU Malmös projekt