Till sidans huvudinnehåll

Glidmedel

Glidmedel är bra för att förhöja njutningen under sex eller för att minska friktionen. Glidmedel kan användas vid onani och när man använder sexleksaker eller när man har sex med en eller flera partners.

Använd glidmedel om...

  • Du är kåt men inte våt.
  • Vill ha en glidigare sexkänsla.
  • Har analsex.
  • Du lättare vill föra in en tampong, termometer eller liknande.

 

Olika sorters glidmedel

Vattenbaserade glidmedel

Vattenbaserat glidmedel går bra att använda tillsammans med både latexkondomer (som är den vanligaste sorten) och polyuretanplastkondomer. Glidmedlet har en geléaktig, fast konsistens. Glidet kan avta efter en stund och om inte glidmedlet återfuktas av kroppsvätskorna kan det behövas en större mängd. Vattenbaserade glidmedel går utmärkt att använda till all typ av sex, med sig själv eller med andra, när man använder sexleksaker eller behöver föra in en tampong.

Silikonbaserade glidmedel

Silikonbaserat glidmedel ger en lenare och mer silkeslik känsla. Det är drygare (men dyrare) än vattenbaserat glidmedel och det går inte åt lika mycket. Det går bra att, i likhet med vattenbaserat glidmedel, använda silikonbaserade glidmedel tillsammans med latex – och polyuretanplastkondomer.

Oljebaserade glidmedel

Oljebaserade glidmedel är drygare än vattenbaserade och ger ett extra bra glid. Oljebaserade glidmedel går inte att använda tillsammans med latexkondomer, oljan bryter ner latexet och kondomen går sönder. Tänk också på att det inte är lika lätt att tvätta bort som andra glidmedel och detta kan skapa en bakterievänlig miljö som kan ge upphov till svampinfektioner och andra besvär.

LÄS MER: Här hittar du RFSU:s egna glidmedel

Kåt men inte våt – använd glidmedel med måtta

Om du är stressad, har fött barn, ammar, är i klimakteriet eller känner dig orolig och spänd kanske inte våtheten stämmer överens med kåtheten. Vid kåthet producerar kroppen vanligtvis ett eget glidmedel. Produktionen av lubrikation varierar och känner man att det inte finns nog med glidsekret är det bra att använda sig av ytterligare glidmedel för att göra sexet skönare, lättare och smidigare.

Men det är viktigt att tänka på att glidmedel hjälper när man har torra slemhinnor – men inte vid bristande lust! Alla kroppar är unika och allt efter fysiologiska olikheter behöver vissa mer glidmedel än andra.

Glidmedel vid analsex

Glidmedel ska även användas vid analpenetration eftersom analen inte producerar något eget glidmedel. Sexet blir skönare och risken att skada sig själv eller andra minskar.

Glidmedelsfakta

  • De flesta glidmedel har ett bäst-före-datum. Kolla förpackningen!
  • Fläckar av vattenbaserade glidmedel går bort i vanlig maskintvätt. Fläckar av silikonbaserade glidmedel går bort om man först behandlar dem med såpa eller yes innan tvätt.
  • Förvara glidmedlet i rumstemperatur.
  • Det finns även smaksatta glidmedel att köpa och glidmedel med olika dofter.
  • Har du inget glidmedel hemma går det bra att använda vaselin, barnolja, olivolja, mineraloljor, kokosolja med mera. Observera att oljebaserade varianter inte ska användas tillsammans med kondom.