Till sidans huvudinnehåll
Många hittar kärlek via nätet även på äldre dar. (Personerna på bilden har inte med texten att göra.)

De hittade kärleken och pirret – på nätet

Kärlek vid första ögonkastet – så blev det för Bengt Nilsson, 58 år, när han träffade sin nätdejt i verkligheten. Nu är de förlovade och planerar att flytta ihop.

Men den som ska nätdejta bör utrusta sig med tålamod.
– Man får inte tro att första nätdejten ger något. Jag hade provat ett tag, och tänkte "det här är sista försöket", säger han.

Han hittade en person som inte lagt upp någon bild alls – däremot en text som han fastnade för.

“Hon sökte en vän att gå ut och fika med”
Bengt

– Hon skrev att hon var änka och att hon sökte en vän att gå ut och fika med eventuellt. Jag är änkeman så vi hade mycket gemensamt. Sådant tror jag tar längre tid att få veta utan nätdejting, säger han.

Men det är viktigt med ärligheten tycker han, och det håller Ellen Gustafsson, 64 år, med om.
– När jag sökte efter män i min ålder tyckte jag att det blev så mycket klichéer, jag fängslades inte riktigt, säger hon.

“Han uttryckte sig på ett annat sätt, djupt och filosofiskt”
Ellen

Ändå hittade hon sin Per Erlandsson, 64, som sedan 1,5 år tillbaka är hennes sambo. Fast det var nära att de missade varandra.
– Jag såg bilden på henne och tyckte att det fanns något i det, men hon hade en väldigt tunn personlig beskrivning så jag hoppade av. Men då kunde hon se att jag hade varit inne på hennes sida, och hon kontaktade mig, säger Per.

– Ja, jag tyckte att han såg trevlig och attraktiv ut på bild. Man ska inte förneka att man går utseende också i min ålder, säger Ellen.

Per uttryckte sig också på ett annat sätt, mer djupt och filosofiskt, om vad som var viktigt i hans liv.
– Jag trivs bäst med människor som är avskalade och naturliga i sitt sätt att vara, så därför kändes han mer intressant, säger hon.

“Jag såg bilden på henne och tyckte att det fanns något”
Per

– För mig är det positiva i nätdejting själva strukturen, att med fria ord beskriva sig själv, lägga fram fakta och se vad som händer, säger Per.

Ellen tycker att nätdejting är ett sätt att träffas, vid sidan av de andra. Det passar till exempel dem som inte vill gå på krogen.

Visst är det en fördel att ha erfarenheten som kommer med åldern, att se lite mer realistiskt på sin dejt. Men om kärleken kommer, så är känslan densamma.
– Det spelar ingen roll vilken ålder man har, själva förälskelsen, pirret och alla känslorna, de är ju likadana hela livet, säger Ellen.

Nätdejting-proffset: "Livserfarenheten är en stor fördel"

– En stor fördel med de nätdejtare som är över 50 år är att de har lite mer livserfarenhet, de är inte lika naiva.

Det säger Ann Annse, som är projektledare för nätdejtingsajten 50plusmatch.se. Anledningen till att man valt att nischa in sig på dem som är 50 plus är helt enkelt att de flesta söker en partner som är i deras ålder. Av alla medlemmar på 50plusmatch.se är nära 60 procent 50–60 år. 23 procent är 60–65 år. Sajten är inte kanske "hipp", som Ann uttrycker det – huvudsaken är att den har aktiva medlemmar samt snabb och personlig kundservice.

“Där är en fördel att inte vara lika naiv som de yngre nätdejtarna”
Ann Annse

– Somliga är jätteduktiga på datorer, andra har inte fått lika stor kunskap i tekniken. Fast de som är över 50 år kan sådant som är viktigare än tekniken, de förstår att man inte lämnar ut sina uppgifter till en man pratat tre gånger med, säger Ann.

Livserfarenheten gör att de som blivit äldre enklare kan hitta dem som är ute efter samma sak som de själva, de har helt enkelt haft fler relationer och lärt känna både sig själva och andra. För precis som i verkliga livet kan det finnas "players", förstås. Där är det fördel att inte vara lika naiv som de yngre nätdejtarna kan vara.

Att nätdejting växer är inte konstigt

– Det finns massor av människor som tycker om att träffas, chatta och dejta på en dejtingsida, inte minst för att det är ett anspråkslöst sätt att upptäcka nya bekantskaper på, säger Ann.

Den som inte orkar eller vill delta i utelivet har också mycket att hämta på nätet.
– Krogen stänger, men på 50plusmatch dejtar man var och när man vill – mitt i natten, om man så vill, och i det tempo man själv väljer, säger Ann.