Till sidans huvudinnehåll

Sexleksaker och hjälpmedel

De som idag har kommit in i pensionsåldern var de som på 60-och 70-talet banade vägen för en mer öppen syn på sexualitet. Vi ser nu en mer positiv inställning till sex bland äldre.

Lust och ålder

Lusten till närhet och bra sex försvinner inte med åren men det kan ibland behövas lite hjälp eller extra stimulering precis som under andra faser i livet. Ofta är dessa lösningar enkla men inte alla känner till att de finns.

Om det behövs finns det även möjlighet att diskutera kring olika lösningar hos en barnmorska, sexualrådgivare, sexolog eller gynekolog.

Hjälpmedel för torr slida

Den som har en slida får en dämpad halt av östrogen med åren vilket kan ge olika grad av torrhet och skörhet i slemhinnorna. I sin tur kan detta minska sexlusten. Då kan lokalverkande östrogen vara till god hjälp. Detta finns receptfritt på apotek i form av kräm eller slidtablett men kan också skrivas ut på recept av en gynekolog/läkare. Ibland kan det också behövas diskussion kring möjligheterna för andra former av hormonell behandling.

Med hjälp av glidmedel kan besvären med sköra slemhinnor minska eller försvinna. Det finns flera olika typer av glidmedel men silikonbaserat glid brukar vara till bäst hjälp.

Genom att underhålla sitt sexliv, antingen genom onani eller tillsammans med någon annan, kan torrheten minska och slidans elasticitet lättare bibehållas.

Sviktande stånd

För de som har en penis är det inte ovanligt att erektionen behöver förstärkas. Det finns enkla hjälpmedel som penisringar av olika slag, erektionspumpar men också medicinska hjälpmedel i form av läkemedel som kan förstärka erektionen. För samtal kring problem eller recept på läkemedel är det viktigt med kontakt med en läkare t.ex. på vårdcentralen.

Genom att underhålla sitt sexliv antingen genom onani eller tillsammans med någon annan kan erektionen understödjas.

Sexleksaker

I nätbutiker och i specialbutiker med sexhjälpmedel/ sexleksaker finns det vibratorer, massagestavar, analpluggar i olika storlekar och former som alla kan öka den sexuella lusten och njutningen. I dessa butiker går det också att hitta annat som kan ge extra stimulans.