Till sidans huvudinnehåll

Sex - som i sköna saker man känner i kroppen

Hur man blir kåt varierar från person till person. Här kan du läsa mer om kåthet, hur den kan uppstå och vad som händer med kroppen när man blir kåt.

Tänk på att det är din egen känsla som talar om för dig om du är upphetsad eller inte. Den känslan kan finnas både i huvudet och i kroppen.

Hur blir man kåt?

Alla sinnen kan påverka lusten. Man kan bli kåt av lukter, smaker eller av det man ser eller hör. Man kan också bli upphetsad av att smeka sig själv, bli smekt eller smeka någon annan. Det kan vara en hand som smeker nacken. Eller att man bara börjar tänka på sex när man sitter på bussen.

Tänk på att det är din egen känsla som talar om för dig om du är upphetsad eller inte. Den känslan kan finnas både i huvudet och i kroppen.

Hur känns kåthet?

Att vara kåt kan kännas på många olika sätt, det kan vara skönt, pir­rigt, nervöst, mysigt, skrämmande, religiöst, pinsamt, bubbligt och som en omtumlande känsla av att vara fri. Det kan vara som ett sug i hela kroppen, som en stark längtan.

Vad händer när jag blir kåt?

När man blir upphetsad kommer en signal från hjärnan som ser till att det ström­mar blod till könen. I klitoris, blygdläppar och penis finns svällkroppar, och de fylls med blod, hårdnar och sväller. Hjärtat slår lite snabbare och man andas lite fortare.

Kroppen – särskilt klitoris och blygdläppar, penis och pung – blir känsligare för beröring. Killars stånd märks lätt eftersom penis reser sig. Tjejers klitoris får också stånd, hela det yttre könet sväller, fylls med blod, och det kommer vätska genom slidväggarna.

Varför blir jag våt?

Det kan vara olika mycket vätska som kommer men vid upphetsning blir slidan våtare än vanligt, ibland mycket våtare. Den vätskan kallas lubrikation.

Stånd, lubrikation och kåthet hänger ofta ihop men man kan också få stånd eller lubricera utan att vara kåt.

Orgasmen

Orgasmen kan beskrivas som höjdpunkten på en sexuell skönkänsla. Den påminner om känslan man har när man är kåt fast oftast är den starkare. Efter orgasmen för­svinner många gånger den sköna känslan ganska fort och kroppen blir varm och avslappnad. En del är väldigt känsliga för beröring direkt efter orgasmen, särskilt på könsorganen.

Hur starkt man upplever orgasmen kan variera väldigt mycket från gång till gång. Det kan kän­nas som nästan ingenting och ibland känns det i hela kroppen.

Orgasm får man vanligtvis av att man blir smekt eller själv smeker på ställen som är känsliga för beröring.

Så gör du

Det enklaste sättet att få orgasm är att hitta ett extra skönt ställe och fortsätta att känna på det och stimulera det. Ibland är det varia­tionen som är skönast men om något är skönt är det ett bra tips att fortsätta där just då. En vanlig anledning till att man inte får orgasm är faktiskt att man byter sätt och ställe trots att det är skönt. Man behöver inte variera sig bara för sakens skull.

Utlösning och orgasm – två olika saker

Alla kan få orgasm och utlösning. I sam­band med det får man snabba muskelsammandragningar kring könet, får högre puls och man andas snabbare.

Penis utlösning kan vara olika tjock eller tunn från gång till gång och är oftast vit eller lite gulfärgad.

Fittans utlös­ning är lite skummig och hal. Utlösningens mängd kan variera från några droppar till två teskedar – även om det kan kännas som mycket mera. Lubrikation och utlösning från fittan är inte samma sak även om de kan vara svåra att skilja på. Lubrikationen kommer från slidväggarna när man börjar bli upphetsad medan utlösningen kommer från urinröret och för det mesta i samband med orgasm. Många tjejer upplever inte att de får utlösning, andra är oroliga att vätskan är urin efter­som de inte känner till att man kan få utlösning.

Orgasm och utlösning får man ofta samtidigt, men det är två olika saker. Man kan få orgasm utan att få utlösning. Utlösning kan man få först när man kommit in i puberte­ten men orgasm kan man få långt innan dess. Man kan också få utlösning utan att man känner en orgasmkänsla.

Kåtheten kan komma och gå

Ibland kommer man rakt in kåtkänslan och blir kåt på en sekund, ibland tar det längre tid och man liksom närmar sig känslan lite i taget. Andra gånger har man först lust, men en stund senare vill man inte. Det kan bero på att stämningen, platsen eller något annat känns fel.

Många saker påverkar möjligheten att bli upphetsad. Man har kanske lust att onanera, börjar smeka sig och det är skönt, men så plötsligt börjar man tänka på helt andra saker och så går lusten över.

Kanske är man bara för trött, eller orolig över någonting i livet. Om man har sex tillsam­mans med någon kan man bli nervös för vad den andra ska tycka om en och det kan göra att man har svårare att fokusera på den sköna känslan. Det behöver inte bero på något särskilt heller. Man tappar lusten till sex, precis som man kan göra med andra saker.

När man vill känna lust behöver man fokusera på sex­känslan och försöka tänka bort störande tankar som hur viktigt det är att sexet blir bra eller hur man själv ser ut när man ligger där halvnaken. Det är inte enkelt men man behöver faktiskt också bli kåt i huvudet och i känslan för att det ska bli skönt på riktigt.

Det kan också vara så att det som känns bra den ena gången kanske inte gör det nästa gång. Och det som passar tillsammans med en person passar inte alls med annan. Ibland kan det vara lite svårt att förstå varför man blir kåt vissa gånger men inte andra, men så kan det vara med känslor.