Till sidans huvudinnehåll

Sex - som i sköna saker man kan göra tillsammans

Man kan göra många sköna saker ihop och det finns ingen bestämd ordning för när man ska göra vad. Här listar vi några av  de saker man kan göra tillsammans.

Hur har man sex?

Det här är en beskrivning av olika sätt som man kan ha sex på tillsammans med andra. Man kan välja att bara göra en av handlingarna eller flera.

Flirta

Flirten kan vara väldigt spontan och bara hända. Hela situationen känns väldigt flirtig och nästa gång blick­arna möts blir känslan ännu mer intensiv. Det går näs­tan inte att dölja att man är intresserad.

En flirt kan också vara väHångelldigt genomtänkt. Man kan till exempel tänka väldigt länge på exakt hur man ska uttrycka något tillräckligt tydligt men ändå inte övertydligt.

När man flirtar med någon för första gången är man ofta ute efter just den balansen. Hur flirtar man på ett sätt som känns okej för båda? Hur ska jag visa att jag är intres­serad utan att verka för direkt eller desperat?

Om man är blyg eller orolig för att göra bort sig får man känna sig fram. Tänk också på att en flirt helst ska kunna besvaras. Att steg för steg visa hur man känner och sam­tidigt försöka se hur den andra reagerar är ett grundtips. Då kan den andra hinna känna efter. Den som börjar flirta har ju redan hunnit känna efter i förväg medan den andra kanske blir lite överraskad.

En blick kan besvaras positivt med ett leende och en blick. Den andra kan också välja att inte le eller titta till­baks, kanske för att den är ointresserad, kanske för att den är blyg. En komplimang kan besvaras med en smiley eller med ingenting om man är helt ointresserad. Man är modig om man visar vad man känner.

Det kan så klart vara väldigt jobbigt om den andra är ointresserad, men att kunna stå för vad man känner brukar trots allt ofta kännas bra efteråt.

Smeksex

Smeksex kan man ha över precis hela kroppen och så klart på könen. En del älskar att smeka en annan persons kropp, andra tycker bättre om att bli smekta. Ibland kan­ske man vill smeka sig själv inför någon, samtidigt som den andra smeker sig själv.

Man kan smeka med hela handen över kroppen, ungefär som om man målar med en bred pensel på kroppen. Eller använda en enda fingertopp och stryka lätt som en fjäder över huden.

Om den andre ligger på mage kan man smeka över rum­pan med båda händerna och ner över låren. Man kan också massera skinkorna, mjukt eller kraftigt, beroende på vad den andra gillar. Sen kan man fortsätta smeka uppför ryggen, via nacken och kanske snudda med fingertoppen bakom örat.

Många tycker det är skönt när man för fingrarna över huvudet och genom håret och kanske ger lätt huvudmassage. Om man är tillsammans flera gånger brukar man lära sig hur den andra personen gillar att bli smekt.

Man kan smeka med handen runt om och sen prova att smeka lätt med handflatan över bröstvårtan, så att den liksom kittlas, eller smeka med ett finger på bröstvårtan. Löst och hårt känns olika, men man kan självklart gilla både och. En del gillar att man klämmer lite grann, men det är få som tycker om att man nyper. Vissa tjejer gillar inte alls att bli smekta på brösten.

En del killar har känsliga bröstmuskler medan andra gillar att man kramar om bröstmusklerna med lite kraft. Det är ganska vanligt att den ena bröstvårtan är känsligare än den andra.

Många tycker om att man håller om kuken med handen, gärna precis under ollonet, och kramar om skaftet och samtidigt rör handen upp och ner. Hur mycket man ska klämma åt får man kolla av, men det är vanligt att man tycker att det är skönt när det kramar åt lite. Däremot får man vara försiktig med hur hårt eller långt ner man drar huden på kukskaftet. Om man drar ner den för långt och för hårt kan det göra ont.

De flesta tjejer tycker det är allra skönast att bli smekta runt eller på klitorisollonet. Man hittar ollonet på klitoris om man för handen uppifrån magen ner mellan de inre blygdläpparna. Det är det ställe på kroppen som har allra flest nervtrådar. Ibland kan det kännas pirrigt och lite för känsligt att bli smekt rakt på klitoris, särskilt om man inte hunnit bli så kåt. Därför är det bra att börja lite lätt för att testa vad som känns skönt just den här gång­ en.

Man kan börja med att smeka de inre blygdläpparna och runt klitorisollonet. Man kan också föra in ett finger i slidan, för att hämta fukt från den extra våthet som kom­ mer från slidan vid kåthet. Många tycker också om att bli smekta runt och en bit in slidöppningen.

Sex med munnen/oralsex

Sex med munnen och oralsex är när man suger, slickar och kysser på kroppen eller könsorganen. Oralsex och sex med munnen är nästan samma sak. Sex med munnen kan man ha över hela kroppen.

Ordet oralsex använder man när man suger eller slickar på könet eller anus. En del väljer bort att få oralsex därför att de är oro­liga för hur könet luktar eller smakar, men många blir fak­tiskt upphetsade av den lukten och smaken.

Vi brukar ge rådet att inte använda tvål när man tvättar sitt kön efter­ som det kan ge irritationer, i synnerhet om man gör det ofta. Det räcker med ljummet vatten för att det ska blir rent. Om man ändå vill tvätta sitt kön med tvål innan man har sex så gör det försiktigt och låt bli att gnugga in tvålen.

En del tycker det är skönare om det bara är tungans spets som nuddar området kring klitoris många gånger, ungefär som en utdragen kittling. Andra vill tvärtom ha hela munnen tryckt mot könet och en långsammare tunga. Man kan sära lite på blygdläpparna för att tydli­ gare se och komma åt klitoris. Många gillar att man slickar runt om könet eller på blygdläpparna.

Det är lika­dant med ollonet på penis – en del vill att man ska slicka eller suga försiktigt, andra vill ha det kraftigare och att man liksom klämmer lite med läpparna. Strängen på un­dersidan av kukollonet är känslig och det är vanligt att man gillar att bli slickad där med snabba tungrörelser. Andra tycker att det är skönt om man smeker eller håller om pungen, eller drar den lite bakåt ner mot mellangår­den, samtidigt som man suger. Det är vanligt att man gillar att bli slickad eller sugen på själva pungen, eller under och bredvid den.

Undvik tänder och nafsande, kö­nen är känsliga. Vid oralsex kan den som blir sugen eller slickad vara still eller röra underkroppen. Om man har mun­kuk­sex får man vara försiktig så att inte kuken stö­ter för hårt eller för långt ner i halsen på den som suger, eftersom det kan vara riktigt obehagligt. Det kan kännas som att man inte kan andas och ge kväljningskänslor.

69:an

69:an kallas den ställning då två personer ger varandra oralsex samtidigt. Det kan vara två tjejer, två killar eller en tjej och en kille.

Gnidsex

Gnidsex är när man gnider sitt kön mot någon annans kropp. Det kan vara kuk mot kuk, fitta mot fitta, eller fitta mot kuk.

Man kan också gnida sitt kön mot en annan del av kroppen, som rumpan, höften, låret eller axeln. Det kan vara med eller utan kläder. Om två tjejer gnider sina kön direkt mot varandra kallas den ställningen ibland Scissor Sisters. Samma ställning kallas ibland Banana Ride om det är en tjej och en kille, eller två killar, som gnider sina kön mot varandra.

Outercourse

Smeksex, gnidsex och sex med munnen är alltså olika sätt att ha sex på. Som alltid handlar det om att hitta en skön känsla, både hos sig själv och den man är med. På engelska finns det ett ord för den här typen av sex. Det kallas outercourse, alltså sex utanpå kroppen. Intercourse känner många kanske igen som ordet för samlag.

Kyssar

Kyssar är när man möts med lite lätt öppnade munnar och halvspända läppar, ofta rör tungorna vid varandra. Fast både pussar och kyssar används ju för allt möjligt. Man kan ju skicka sms med "kysser hela dig" och man säger ju att man kysser någon på kroppen också.

När man kysser är tungan viktig. Man kan börja med att snudda vid varandras tungspetsar och med små rörelser kan man röra sig djupare in och ut i varandras munnar,
fram och tillbaka. Ofta gör man på lite olika sätt: man rör tungan och läpparna och särar på läpparna. Man kan kyssa varandra med mjuka avspända läppar och med munnen halvöppen eller lite mer öppen, innan man låter tungorna mötas.

Många tycker att en bra kyss är när båda gör saker med tunga och läppar, när man liksom uppfinner rörelser i stunden och tillsammans. Testa att stryka med tungspetsen försiktigt på insidan av den andres läppkant. En del tycker att det kan vara skönt att nafsa eller suga varandra lite lätt på läpparna, men att bitas så att det gör ont ogillas av de allra flesta.

Det är få som tycker att det är skönt med en helt öppen och gapande mun. Det gör att man blir blöt runt hela munnen.

En del oroar sig för sin andedräkt. Att borsta tänderna morgon och kväll räcker för de allra flesta för att ha en fräsch andedräkt, men det kan kännas skönt att ha tuggummi med sig om man är orolig.

Hångel

Hångel är när man har kropparna nära varandra sam­ tidigt som man smeker, kysser, kramar och pussar. Man trycker sig mot varandra och tar på sköna ställen, ibland också innanför kläderna.

Man kan ligga, sitta eller stå när man hånglar. Eller dansa. Ingen kan faktiskt säga exakt vad hångel är, det finns inga regler man kan följa. Det är vanligt att man pratar om hångel och grovhångel. Grovhångel kan man säga är hångel med "extra allt", det är mer intensivt och mer av allt. Kanske får man också orgasm och utlösning. När man hånglar använder man sig ofta av kyssar, smeksex, sex med munnen och gnidsex.

Sex på internet

Sex på internet kan man ha på väldigt många olika sätt. Många som träffas på nätet gör det via kompisar, kompisars kompisar eller ett gemensamt intresse. Ofta börjar det med att man gillar någon och efter ett tag märker man kanske att det är på ett sexuellt sätt. Man känner att det händer något småbubbligt härligt när man tänker på den per­sonen. Det här kan så klart gå på några minuter eller ta flera månader. Då kanske man gör nå­got flirtigt, till exempel skickar iväg en kompli­mang.

En del kommer senare att ha sex via nätet, men de flesta har det utanför. Det händer förstås att personer som precis har träffats har sex nästan med en gång, men det är inte särskilt vanligt oavsett om de mötts på internet eller någon annanstans.

Om man har webcamsex med någon kan man göra det man gillar på sin egen kropp. Man kanske fantiserar om att det är den andras händer som smeker en. Några skickar sexiga bil­der på sig själva, och om man chattar kan man föreslå vad den andra ska göra. En del skriver sexhistorier till varandra. På internet behöver man inte vara fysiskt nära någon och man kan stänga ner precis när man vill. En del är ihop länge innan de träffas utanför nätet.

Samtidigt verkar det tyvärr som om det är lättare att vara klumpig eller elak bakom datorn, men ömsesidig­het och respekt gäller så klart även på nätet. Man ska försöka förstå och försöka ta reda på vad den andre vill.

Det betyder till exempel att man inte får skicka naken­bilder utan att kolla av om det är ok. Man får inte heller sprida bilder på andra. Välj din egen strategi på nätet men tänk på att det inte är ditt fel om någon gör något taskigt mot dig, oavsett om det händer på internet eller någon annanstans.

Samlag

Med slidsamlag menar vi när en penis förs in eller om­ sluts av slidan och med analsamlag när en penis förs in eller omsluts av rumpan (anus).
Om man vill ha slidsamlag är det bra att först smeka på könen. Det ökar upphetsningen. Skaftet på kuken blir styvare och ollonet känsligare när könet blodfylls. Slidan blir våtare, större och längre. Blygdläpparna svullnar när svällkropparna fylls med blod.

De allra flesta tjejer vill ha beröring av klitoris i samband med slidsamlag – före, un­der eller efter själva samlaget. Om tjejen sitter ovanpå med kuken i slidan, så kan hon eller killen samtidigt röra vid klitoris. Tempot och hur mycket man ska röra sig är olika, man får känna efter vad som passar en själv och den andre. Båda kan göra små eller större rörelser.

Många tjejer kan vara oroliga för att det ska göra ont. Många har också varit med om att det har gjort det någon gång. Vid samlag är det våta viktigt för att det ska bli skönt. Den vanligaste anledningen till att man får ont är att man inte är tillräckligt upphetsad och våt. Om det gör ont, gör något annat som är skönt istället. En del slidor är mindre djupa och då kan det göra ont om kuken stöter för hårt mot livmodertappen och änden av slidan.

Ett fåtal killar har långa kukar och får därför vara extra försiktiga. En del killar oroar sig för att deras kukar är för sneda eller böjda. För att det ska bli ett praktiskt problem behöver den vara mer än 30 grader sned eller böjd. Om den är det kan man räta ut ståndet med hjälp av ett enklare ingrepp.

Ett fåtal killar har en trång förhud. De kan inte att dra den över ollonet eller så gör det ont när de försöker ha samlag. Förhuden kan oftast behandlas med en salva som gör att den vidgas.

Om man känner sig orolig för snedhet eller trång förhud kan man vända sig till en ungdomsmottagning. Där får man hjälp. Andra är rädda för att kuken ska vara för liten. Undersökningar visar att storleken inte spelar någon roll för hur nöjd man är med sitt sexliv. Nittiofem procent av alla kukar på vuxna är mellan 9 och 22 centimeter vid stånd. En procent är längre och fyra procent är kortare. De allra flesta kukar är antagligen mellan 10 och 15 centimeter långa men man vet inte säkert. Det har gjorts så få studier på det.

Slidan kan knipa om ett lillfinger, och den känsligaste delen av slidan sitter närmast öppningen. Det betyder att kukens eller slidans storlek, längd, bredd eller djup inte har så stor betydelse vid slidsamlag som man kan tro.

Hur hittar man slidan?

Speciellt när det är mörkt kan man oroa sig för att inte hitta slidöppningen. Om man vill visa hur man hittar slid­öppningen för man den andres hand dit. Det kan vara som en del av smeksexet. Ett sätt att bli mer säker på var öppningen finns är alltså att känna efter med handen när man smeker någon. Testa att föra handen rakt ned från klitoris och mellan de inre blygdläpparna.

En tjej, eller en kille, kan ge en tjej slidsex som på många sätt liknar slidsamlag. Man kan till exempel använda fingrar eller en dildo i slidan.

Analsamlag

Om man vill ha analsamlag är det bäst att börja med smeksex omkring anus och lite i anus. Innan analsamlag smeker man med fingrarna och sen kan man trycka lite försiktigt med ett finger mot anus en stund och försiktigt föra in fingret en liten bit. Då kommer ringmuskeln som sitter där att töjas lite långsamt.

Att föra in en kuk i analen utan smeksex och mycket glidmedel kan göra ont. Det kan krävas mer stimulans och förberedelser om kuken är lite tjockare. Som med allt sex kan det kännas på olika sätt olika gånger. Om det inte känns bra just nu, välj bort det.

Analsamlag kan kille och tjej ha, eller två killar. En tjej kan ge en kille analsex som liknar analsamlag med hjälp av till exempel en dildo eller fingrar. Det kan så klart en tjej också göra på en tjej, och en kille på en kille.

Hur länge ska man hålla på för att det ska räknas?

Många undrar också hur länge ett samlag ska vara och hur långt in penisen ska ha varit. Sanningen är att det inte finns något rätt svar. Ett samlag kan vara i en sekund och en enda centimeter in. Det kan också hålla på i flera minuter och penis kan ha varit långt inne antingen i sli­dan eller analen många gånger.

Vänta ett tag

En del vill vänta med samlag. Om man har blivit tillsam­mans med någon och aldrig har haft samlagssex är det ganska vanligt att man har annan typ av sex först. Fast för en del kan det gå fort från det att man träffats tills man vill ha samlag. Det kanske är själva anledningen till att man träffas.

Kondom

Har man vaginal­ eller analsamlag bör man använda kondom. Det är det enda skyddet mot könssjukdomar. Det gäller om det är två killar som har analsamlag eller en tjej och kille som har samlag vaginalt eller analt. För killar som har slidsamlag är kondom dessutom det enda sättet att skydda sig mot oönskad graviditet. Under­sökningar visar att de flesta tycker att det är ett bra skydd. Ändå händer det att man inte använder kondom.

Det kan finnas flera skäl till det som känns vettiga i stun­den. Det kan till exempel handla om att man inte vågar ta fram den, kanske för att man är för blyg för att föreslå kondom eller inte vill verka för hetsig, för knullkåt. Man kanske tänker: Tänk om jag får ett nej?

Många väljer att hångla vidare och ser vad som händer istället. Ibland leder det till att man har samlag utan kondom trots att man ville skydda sig. Vissa är oroliga att den andra ska tro att man har en könssjukdom om man tar fram den. Undersökningar visar att nästan alla vill använda kon­dom och därför blir glada om man föreslår det. Den som tar det steget framstår som mer självsäker, omtänk­sam, erfaren, ansvarstagande och vuxen än den som inte gör det.

Killar kan vara oroliga för att förlora ståndet när man ska använda kondom. Då handlar det om kravet att kunna prestera och det kan göra vem som helst nervös, men det behöver inte vara hela världen. Om ståndet går ner kan man till exempel ha smeksex och kyssas tills ståndet kommer tillbaka. Och då sitter kondomen redan på.

Kondomen ger en möjligheter. Har man skyddade sam­ lag undviker man infektioner och oönskade graviditeter och dessutom slipper man oroa sig för det i efterhand. På så vis är man friare i sitt sexliv om man väljer att an­vända kondom.

Man kan också välja sätt som är säkrare i sig. Att hångla, ha gnidsex, oralsex eller smeksex är minst lika sköna sätt att ha sex på. Många har till och med lättare att få orgasm av den typen av sex samtidigt som riskerna för könssjukdomar är betydligt mindre än vid oskyddade samlag.

Oljor, vaselin och hudkrämer förstör kondomen snabbt och gör att den väldigt lätt går sönder. Om du vill ha extra glidmedel tänk på att bara använda vattenbaserade eller silikonbaserade glidmedel. De finns att köpa på flera olika ställen, bland annat på apoteken.

Tänk på att kon­domer riskerar att gå sönder om det inte är tillräckligt fuktigt i slidan eller analen. I analen behöver man alltid tillföra ordentligt med glidmedel eftersom det nästan inte finns någon fukt där, och det våta behövs också för att det ska bli skönt. Glidmedel kan även göra det skö­ nare när man har slidsamlag men man ska inte er­ sätta lubrikationen med glidmedel för om man inte lubricerar är det vanligtvis ett tecken på att man inte är upphetsad.