Till sidans huvudinnehåll

Sexualitet och funktionalitet

Rätten att njuta 

Vi njuter alla olika. Lusten och kroppens sköna punkter är unika för alla människor. För vissa är det enkelt att njuta och för andra svårare. Därför är det viktigt att känna efter och lyssna, till sig själv, men också andras sexuella behov. Det fina med sex är att det inte är beroende av kroppens funktion utan att en stor del av lusten finns i våra tankar och fantasier. Ett bra sätt att lära känna sin kropp och ta reda på vad just du njuter av är att onanera, vilket går att göra på många olika sätt. Exempelvis genom att smeka och utforska sina egna fantasier, tillsammans eller enskilt.

Det sexuella uttrycket är mycket stort. Det är fullt av olika områden, individer, platser och preferenser. Inget står enskilt utan våra tankar, kroppar och sexuella redskap samarbetar. Målet är att utforska hur du njuter bäst, själv eller tillsammans. Att leta efter och hitta vilka platser på kroppen och i hemmet där lusten och njutningen får stå i centrum.

Personer med funktionsnedsättning har, precis som alla andra, rätt till sin sexualitet och bra sexualupplysning. RFSU har flera projekt med fokus på funktionalitet och sexualitet. Här samlar vi dem: 

Pågående projekt

Sex för alla

För dig som har en intellektuell funktionsnedsättning, bor i Malmö och vill delta i samtal om sex och relationer. På deras hemsida hittar du även en massa bra sexualupplysande filmer att kolla in

Läs mer om projektet och kolla in deras filmer här!

Äkta man

Projektet riktar sig till döva och hörselskadade killar och män, samt killar och män med dövblindhet. Äkta män lyftet samtal om maskulinitetsnormer och hur det påverkar livet och vardagen.

Är du intresserad av projektet? Läs mer här

 

Tidigare projekt

Min sexualitet – min rätt

Min sexualitet – min rätt är ett projekt mellan RFSU och Funktionsrätt Sverige (finansierat av Arvsfonden). Målet med projektet är att förbättra den sexuella hälsan för personer med funktionsnedsättningar och kroniska sjukdomar.

Läs mer om projektet här

Teckna sex

Projektet har utvecklat material och filmer för sexualupplysning på teckenspråk för både med döva som håller på och lär sig svenska, eller tillsammans med döva med intellektuella funktionsvariationer.

Här hittar du material för både lärare och elever

 

Intressanta artiklar och bra information

Här hittar du en samling av olika artiklar från RFSU:s hemsida som har ett perspektiv på funktionalitet samt information om säkert sex.