Till sidans huvudinnehåll
Akut p-piller och kopparspiral

Akutpreventivmedel

Det finns två olika typer av akutpreventivmedel: akut-p-piller och kopparspiral. De kan användas om du av någon anledning haft samlag utan skydd. De kan också användas om kondomen gått sönder eller om din vanliga preventivmetod glömts.

Så funkar kopparspiralen

Kopparspiralen sätts in av barnmorska eller läkare. Du kan få en kopparspiral insatt akut inom fem dygn efter att du har haft ett oskyddat samlag. Den kan sedan sitta kvar som fortsatt preventivmetod i upp till fem år.

Kopparspiralen gör spermierna mindre rörliga och både ägg och spermier blir funktionsodugliga. Din ägglossning påverkas inte av kopparspiral.

Så funkar akut-p-piller

Akut-p-piller förhindrar eller skjuter fram ägglossningen och kan därmed förhindra graviditet. Om ett ägg redan hunnit bli befruktat avbryter inte ett akut-p-piller graviditeten. Akut-p-piller är alltså inte detsamma som en abort.


Det finns idag tre olika akut-p-piller. Ju tidigare man tar tabletten, desto mindre risk är det att man blir gravid. Norlevo och Postinor, som ska tas så snabbt som möjligt men senast 72 timmar (tre dygn) efter oskyddat samlag. Norlevo och Postinor kan köpas receptfritt på apotek och delas ut gratis på ungdomsmottagning till dig som är under 23.

EllaOne är ett akut p-piller, som också ska tas så snabbt som möjligt efter ett oskyddat samlag men som kan tas upp till 120 timmar (fem dygn) efter oskyddat samlag. EllaOne går att köpa receptfritt på apotek. Det delas ut gratis på till exempel ungdomsmottagningar till dig som är under 23 år.

Både Norlevo, Postinor och EllaOne hämmar eller skjuter upp ägglossningen och kan därmed förhindra en graviditet. Det är viktigt att du gör ett graviditetstest efter ungefär tre veckor, för att se att tabletterna har fungerat.

Kom ihåg!

Akuta p-piller kan ge upphov till menstruationsrubbningar. De är inte att rekommendera som enda preventivmetod.