Till sidans huvudinnehåll

Tips till dig som inte får på kondomen

Här är lite tips till dig som har svårt att få på kondomen eller att få den att sitta kvar.

Det är ingen hemlighet att penisar ser olika ut på många sätt. Undersökningar visar dock att storleken på könet inte spelar någon roll för hur nöjd man är med sitt sexliv.

Däremot kan formen påverka ens tilltro till att man lyckas med kondomen. Tror man inte att det kommer att funka är det vanligt att man väljer bort kondomen på förhand. Kanske låter man till och med bli att testa.

Så här är några intressanta former:

  • Det stora ollonet
  • Det smala, korta eller långa skaftet.
  • Sist men inte minst - den konformade könet.
  • Det är former där rätt tips och tricks kan var på sin plats.

"Kondomen klämmer åt"

Ett stort ollon kan göra att kondomen känns som att den klämmer åt. Där kan extra glidmedlen i toppen på kondomen (så att den glider bättre) och rätt teknik vid påsättandet underlätta. Töj ut den i samband med att man för den över ollonet.

"Den sitter inte kvar"

Det smala skaftet eller konformade penisen gör att kondomen sitter kvar sämre riktigt ibland, i andra fall känns det så. Det är obekvämt på ett annat sätt. Kondom som ska ge trygghet skapar istället oro.

Tips: Dra kondomen över ena eller båda pungkulorna. Det krävs lite träning men när tekniken sitter, sitter också kondomen säkert och man slipper noja.

"Den når inte ner till roten"

Ovanligt långt skaft då? Det gör inget om kondomen inte räcker ned till roten. Det ser ovanligt ut men innebär inga problem. Sen kan former så klart kombineras som långt och smalt skaft. Då kan man behöva en kukring för att den ska sitta bra.

"Den skrynklar sig"

Har man kort skaft tycker en del att den skrynklar sig för mycket. De flesta som rullar ut kondomen helt får skrynklor eftersom kondomen är längre än de flesta skaft. Men man kan tycka att den för veckad och prassligt men det innebär ingen risk. Många vill att det ska se slätt och "rätt" ut, även det inte alls gäller för alla.

Som ni märker handlar mycket det här om faktiska former men också föreställningar hur det ska se ut när en kondom sitter på.

Storlek och form spelar alltså roll. De kondomer som finns passar de allra allra flesta men känslan av att ens kön inte passar kanske ibland stör viljan att använda kondom. Men knepen finns.

"Vilken kondom passar mig bäst?"

Kondomer finns i lite olika storlekar och modeller. Till exempel knottriga, tajta, rymliga, tunna eller i plast. Man kan mäta sin penis och jämföra med storleksmått på kondomförpackningen, för att hitta en kondom som passar bra.

RFSUs kondomer är också lite olika stora. De varierar i omkrets mellan 98-110 mm och i längd mellan 175-190 mm. Men oavsett längd på kondomen så rullar man ut hela, som kan sluta en bit upp på penisskaftet eller vecka sig.

De flesta kondomer är av latex och väldigt töjbara.

Ladda ner kondompraktikan
RFSU:s kondomer