Till sidans huvudinnehåll

Fetischism

För en fetischist är vissa föremål, material eller kroppsdelar sexuellt betingade, det vill säga de kan leda till känsla av välbefinnande eller helt enkelt göra personen i fråga kåt.

Vad är fetischism?

Fetischism kan handla om att uppleva sexuellt välbefinnande genom att klä sig i, hantera eller vara nära ett eller flera objekt. För en del finns en fetischistisk laddning i olika former, färger och material, för andra är det kläder eller vissa kroppsdelar.

Hur känns det?

Den exakta upplevelsen varierar från person till person och utövandet kan göras på egen hand eller tillsammans med en eller flera partners. Det kan både vara en del av vardagen och något som görs vid speciella tillfällen. Det som är gemensamt är att fetischobjekten förstärker välbefinnande och att de i rätt sammanhang kan ge en speciell närhet och intimitet och leda till upphetsning. Det kan vara att använda speciellt kläder i samband med sex, att trivas med att ha nylonstrumpbyxor på sig under den strikta kostymen eller att bli upphetsad av sin partners fotvalv.