Till sidans huvudinnehåll
En nästan fullsatt pub redo för quiz.

Sex-quizsuccé i Göteborg!

Tänk dig att du går in på din lokala pub. Här sitter förmodligen folk i olika åldrar och med olika bakgrund. Kanske är det just den här kvällen i stort sett fullt. Faktiskt har runt 70 personer slagit sig ner i lokalen. Tänk dig nu att du fattar tag i en mikrofon och frågar: ”Vad uppfanns först, dildon eller hjulet?”

Det här är precis vad Emilia Åslund och Johanna Westerlind från RFSU Göteborg gjort. En gång i månaden anordnar de nämligen sex-quiz på någon av Göteborgs pubar. Nu ska det tilläggas att alla i lokalen givetvis vet om att quizet kommer hållas. Pubarna marknadsför nämligen med stolthet evenemanget, så ingen kan ha råkat sätta sig här av misstag.
– Vi kom på att ett quiz skulle kunna vara ett kul sätt för RFSU Göteborg att nå nya målgrupper. Det blir en rolig blandning av skönt häng och sexualupplysning med fokus på sex, njutning, kropp och rättigheter.

Och quizkvällarna gjorde succé direkt. Vid första tillfället samlades 17 lag (med minst två personer i varje), vid andra tillfället var det hela 35 lag. Emilia tror att det är både upplägget och vinsterna som lockar.
– Folk verkar tycka det är roligt att få prata om sex på ett lättsamt sätt, och samtidigt få chans att lära sig något nytt. Men sedan har vi också fått sponsring från lokala butiker så vi har fina priser i form av sexleksaker.

Lokala butiker sponsrade med fina priser.

De flesta av frågorna har Johanna ställt samman, efter lite inspiration från hemsidan och från andra RFSU:are som gjort quiz tidigare. När de rätta svaren läses upp i slutet av kvällen kommer också en del sexualupplysning in.
– Vi kan till exempel ha en fråga om när homosexualitet blev lagligt. Men när vi sedan berättar att det rätta svaret är 1944, så säger vi också att homosexualitet klassades som en sjukdom fram till 1979, berättar Emilia.

Johanna och Emilia håller i RFSU Göteborgs quizkvällar.

Emilia och Johanna har valt att anordna quizet på olika pubar varje gång. Anledningen är att de vill se om det går att vända sig till olika målgrupper. Förhoppningsvis kommer nästa quiz hållas på en pub där klientelet är lite äldre en genomsnittsåldern på en RFSU-medlem.
– Vi vet faktiskt inte hur många som tagit steget och blivit medlemmar under quizkvällarna, men vi hoppas att vi inspirerat. Vi uppmanar folk att bli medlem och säger att det går att bli det på en gång genom att swisha.

Blir du sugen på att anordna en pubquiz på din ort? Kontakta din lokalförening och se om du får fler med på tåget. Sedan är det bara till att boka in en pub. Och grabba tag i den där mikrofonen.

Här är RFSU Göteborgs senaste pubquiz. Fritt fram att använda eller inspireras av!

(Gissade du hjulet på den inledande frågan så hade du faktiskt fel! Dildon uppfanns 30.000 f. Kr. medan hjulet inte kom förrän 5.000 f.Kr.)