Till sidans huvudinnehåll
Tomek håller upp en skylt där det står Stå upp för aborträtten
Givetvis deltog Tomek vid RFSU:s kampanj #ståuppföraborträtten.

Tomek startade insamling för aborträtten i Polen

24.000 kr – så mycket har RFSU samlat in direkt till organisationer som jobbar för aborträtten i Polen. En av anledningarna bakom den här öronmärkta kampanjen är Tomek Kubisztal, medlem i RFSU Örebro.

För fem år sedan flyttade Tomek Kubisztal från Polen till Sverige. Då hade det konservativa partiet Lag och rättvisa precis vunnit valet och fått majoritet i regeringen. Den sociala och politiska situationen började bli allt svårare, och hbtq-personer var särskilt drabbade.
– Egentligen flyttade jag mest på grund av begränsade jobbmöjligheter och oron för samhällsklimatet, men jag inser nu att det hade varit ohållbart för mig att vara kvar i landet för allt har blivit så mycket sämre.

Abortkompromissen ingen kompromiss

När Tomek växte upp tänkte han inte så mycket på att aborträtten i Polen var starkt begränsad. Han uppfattade abortkompromissen som gjordes 1993 (då abort enbart blev tillåtet om kvinnans liv är i fara, vid fosterskador eller våldtäkt) som en rimlig överenskommelse. Men i samband med ”de svarta protesterna” 2016 började han söka fakta om aborträtten.
– Det är svårt att ifrågasätta något som funnits hela ens liv, det blir på något sätt normaliserat och självklart. Så har det varit för mig med den så kallade abortkompromissen. Men sedan fick jag veta att den tvingades fram 1993 av den dåvarande regeringen och högerkonservativa lobbygrupper trots enorma protester. Då förstod jag att det aldrig varit en kompromiss utan en inskränkning av kvinnors möjlighet att bestämma över sina liv och kroppar.

Kom i kontakt med RFSU vid protesterna

Tomek deltog själv i protesterna utanför den polska ambassaden i Stockholm 2016. Och det var här han för första gången kom i kontakt med RFSU. Men det dröjde ännu ett tag innan han tog steget och blev medlem.
– De första åren i Sverige är jobbiga. Det tar tid att komma in i samhället, lära sig språk, hitta ett tryggt jobb och bostad. Först när min livssituation var stabil orkade jag engagera mig i en organisation.

Tomek står framför en regnbågsflagga och en RFSU-rollup.
Tomek har genom åren engagerat sig i både Pride och RFSU.

Och redan 2017 såg det ljusare ut. Tomek fick jobb som bibliotekarie i Örebro och i samband med detta tog han kontakt med lokalföreningen där. Sedan dess har han arrangerat bokcirklar och en filmvisning, stått i montern på Seniormässan, och deltagit i Örebro Pride. Det senaste året har engagemanget svalnat något, som det ju ofta gör när annat i livet pockar på. Men när lagförslaget om att inskränka aborträtten i Polen ytterligare kom, kände Tomek återigen att något måste göras.
– Man blev mörkrädd, både jag och vänner som är kvar i Polen saknade alla ord. Även dom som tycker att aborträtten bör vara begränsad insåg att nu har det gått för långt. Det är också anledningen till att protesterna i Polen blivit så stora.

Två personer i röda RFSU-tröjor står vid ett bokbord.
Tomek Kubisztal tillsammans med Sophie Brömster från RFSU Örebro vid ett bokbord på biblioteket.

Det är svårt att veta vad man kan göra på distans när man egentligen vill vara med ute på de polska gatorna och protestera. Men så kom Tomek på att han kunde starta en insamling.
– Är det något aborträttsorganisationerna behöver just nu så är det pengar. Alla samarbetar de nu mot samma mål: Att stoppa lagförslaget och erbjuda trygga aborter till personer som behöver det redan nu.

24.000 kronor insamlade

För att få saker gjorda snabbt startade Tomek en egen insamling. Tack vare att han fortfarande har ett polskt bankkonto gick det fort att få dit pengarna. Han bad andra RFSU-medlemmar swisha honom och förde på en gång över det som kom in till en av de polska organisationerna. Insamlingen bidrog till att RFSU:s förbundskansli fick upp ögonen för att något behövde göras. Nu har ca 24.000 kronor samlats in i en särskild kampanj för aborträtten i Polen, bland annat med hjälp av riktade facebookannonser.
– Tomeks goda initiativ var absolut en anledning till att vi startade vår öronmärkta insamlingskampanj. Vi hade kontakt med organisationen Federa som önskade stöd i dessa utmanande tider. Dessutom såg vi att flera av våra följare i sociala medier efterfrågade möjligheten att stödja kampen för abort på olika sätt, säger Carl Osvald, kommunikationschef på RFSU.

Var med och bidra du med!

Kampanjen pågår fortfarande. Vill du vara med och bidra? Swisha till RFSU:s 90-konto 9006099, märk donationen med Polen. Alla insamlade medel går direkt till den polska organisationen Federation for Women and Family Planning (Federa).