Till sidans huvudinnehåll
En röd EPA-traktor.

Motorburen ungdom vet allt om klitoris

En varm sommardag träffas ungdomar utanför Karlskrona för att spana in varandras EPA-traktorer och se på bilar som kraschar. Mitt i alltihopa står RFSU Blekinge och sexualupplyser.

På Rosenholms körplan är EPA-traktorer snyggt uppradade. En är grönskimrande som en skalbagge, en annan inredd med svart pälstyg och fransar. Man kan förstå att deras ägare stolt visar upp sina ögonstenar här på träffen för motorburen ungdom. Men just nu är hela eventets deltagare samlade vid körplanens bortre del. En bil hissas upp i en kran och ska strax släppas ner med en krasch. Ett hundratal ungdomar tittar storögt på. Först släpps en bil från ganska låg höjd, det ska föreställa hur det är att krocka i 30 km i timmen, den högst tillåtna hastigheten för just en EPA-traktor. Bilen blir lite bucklig, men det ser inte så farligt ut. Nästa bil hissas upp betydligt högre. Spänningen stiger - hur ska det gå nu? 

Person filmar en bil som faller från en lyftkran.
Efter lång väntan släpps bilen från hög höjd. Magnus står redo med kameran.

Bilen släpps ner och landar med ett högt brak, den är totalt kvaddad. Man förstår att en krock i 100 km i timmen får mycket allvarligare konsekvenser.

Byxmyndig med AM-körkort

Efter den pedagogogiska uppvisningen återgår ungdomarna till att visa upp och beundra varandras fordon. De flesta ser ut att vara runt 15 år, alltså den ålder man behöver ha för att ta så kallat AM-körkort. Men det finns även ett annat dragplåster på körplanen denna dag: RFSU Blekinges informationsbord. Bakom det står Katarina Nordin och Magnus Gärdebring från lokalföreningens styrelse.
– Det känns jätteviktigt att RFSU syns i sammanhang där ungdomar finns. Därför var det självklart för oss att komma och vara med här, säger Katarina.

Två personer i RFSU-tröjor framför ett bord med kondomer och tidningar.
Katarina och Magnus vid sitt bord.

Mestadels tycks det vara kondomerna som lockar ungdomarna att närma sig. Någon kommer och frågar om hennes kompis kan få kondomer. Han är för blyg för att gå fram själv säger hon. Ett gäng lite kaxigare killar frågar om dom får ta.
– Ja, om du kan svara på vad det här är, säger Magnus och håller fram en för RFSU:are välkänd plastfigur.
– En klitoris! utropar en av killarna på direkten. Jag vet hur den ser ut, men den kan vara svår att hitta.
– Ja, detta är ju hela klitoris, men en stor del är inuti kroppen. Det som syns utanpå är bara den yttersta delen, förklarar Magnus.

Hela gänget belönas med kondomer i olika smaker och storlekar. Dom fnissar och famlar runt i kondomskålen.
– Hem och öva nu. Blir du säker på att använda kondomen på egen hand är det lättare sedan när det väl gäller, tipsar Magnus.

Ungdomar tar kondomer från en skål..

En annan slags korvar

Bredvid RFSU-bordet står en äldre dam och säljer korv med bröd.
– En annan slags korvar än dom ni jobbar med, säger hon och skrattar.

Hon berättar att hon ofta nattvandrar i Rödeby där flera av de motorburna ungdomarna håller till. Hon är arg på vuxna som bara klagar på de unga utan att ens försöka ta kontakt och prata med dom.
– Ungdomarna är jättefina. Men ibland är musiken lite för hög och jag kan förstå att folk blir störda. Jag brukar gå fram och be dom sänka. Det är väl bättre än att stå och hytta med näven från balkongen?

Två personer i RFSU-tröjor står med ryggen mot kameran och tittar på en bil.
Katarina och Magnus på RFSU:s första traktorträff.

Musik som kan väcka en hel by

Plötsligt hörs technomusiken dåna över körplanen. Det är musikanläggningstävlingen som satt igång. Högtalare trollas fram ur bakluckor och från insidan på bildörrar. Trots den höga volymen står flera av deltagarna bara några meter bort och nickar i takt med musiken. Det låter som något som skulle kunna väcka en hel by.
– Ja, det hade väl varit en annan grej om dom spelade dansbandmusik, halvskriker damen med korvarna. Det här är ju bara skrän!

Sedan är det dags för Katarina och Magnus att packa ihop för idag. Förmodligen har de just medverkat vid den första EPA-traktorträffen i RFSU:s historia. Vem vet var de dyker upp härnäst!

Det händer när du fyller 15 år:

Du blir straffmyndig.

Du får ta AM-körkort.

Du får ha sex med andra. (Man får faktiskt ha sex innan dess, men bara om alla inblandade är under 15. Lagen är till för att någon som är äldre än 15 inte ska utnyttja någon som är yngre.) 

Text och bild: Ulrika Hammar