Till sidans huvudinnehåll
Olika preventivmedel, till exempel p-piller, spiral, akut-p-piller och kondomer mot en blå bakgrund

Sex goda nyheter i coronatid

Coronapandemin belastar sjukvården och utmanar våra samhällen. Men det finns ljusglimtar i coronamörkret. Här uppmärksammar vi sex satsningar som ger hopp.

Ökad tillgång till abort i flera europeiska länder

När covid-19 ställer vården inför stora utmaningar utökar allt fler länder möjligheten till delar av abortvården digitalt eller på telefon – några exempel finns i Albanien, Tyskland och Irland. I Storbritannien har reglerna för abort tillfälligt ändrats så att kvinnor slipper göra resor där de riskerar att smittas av coronaviruset. Tidigare behövde kvinnan träffa två olika läkare för att få en abort godkänd. Nu kan hon vid medicinska aborter ta båda pillren hemma och ha kontakt med sjukvården på telefon. 

Den svenska abortvården klarar trycket

Inget tyder på att abortvården i Sverige skulle vara hotad av coronakrisen. I Region Stockholm har coronasituationen tvärtom skyndat på införandet av ett nytt bokningssystem. Den som behöver en abort behöver nu bara hålla koll på ett telefonnummer där man snabbt slussas till rätt vårdgivare: 08-123 627 00

20 extra biståndsmiljoner till preventivmedel och säkra aborter

Det är inte bara viruset som hotar folkhälsan där coronaviruset drar fram. När hårda restriktioner lamslår samhällen stoppas livsviktiga leveranser. Därför satsar Sida 20 miljoner på att snabbt utöka lager av kondomer, preventivmedel och utrustning för medicinska aborter i östra och södra Afrika. Vi kallar det feministisk utrikespolitik när den är som bäst!

Slopat pengakrav för bistånd från Sida

Frivilligorganisationer som jobbar med internationella partners behöver i vanliga fall gå in med egna medel för att kunna ansöka om pengar till biståndssamarbeten. Men med en ekonomisk kris i horisonten har många organisationer svårt att få in pengarna. Därför slopas kravet tillfälligt. Hoppfullt att regeringen och Sida visar förståelse för civilsamhällets villkor i en svår tid!

Europaparlamentet slår ett slag för SRHR och HBTQ

Alla EU:s länder måste garantera sina invånare tillgång till preventivmedel och abortvård i coronatider. Det slog Europaparlamentet fast i en resolution om corona, efter ett initiativ av bland andra den svenska parlamentarikern Malin Björk (V). Attackerna på sexualundervisning och abort i Polen och hatet mot trans- och intersexpersoner i Ungern måste fördömas. Med 395 röster mot 171 röstade Europaparlamentet för en uppmanande text där SRHR och hbtq-rättigheter särskilt nämndes. Det är inte alltid självklart att åstadkomma så starka skrivningar i den här typen av dokument – men den här gången lyckades man! 
Läs Europaparlamentets resolution(pdf)

Miljonregn över kvinnojourer och hbtq-organisationer

Våldet ökar i kristider och när människor uppmanas att stanna hemma låser det in många med sina förövare. Därför satsade regeringen 100 miljoner kronor på att kvinnor, barn och hbtq-personer som utsätts för våld ska få stöd genom civilsamhällets organisationer. Kort därpå höjdes också anslaget till hbtq-organisationer med två miljoner. Båda satsningarna är välkomna erkännanden av civilsamhällets insatser i det våldsförebyggande arbetet – även om mer behöver göras för att samhället ska ta sig igenom krisen.