Till sidans huvudinnehåll
Vinnaren Lukas Ståhl tillsammans med Annika Hofsten, lärare på Värmdö Skärgårdsskola.

Hans spoken word vann bland 800 bidrag

Med sin spoken word “Inte bara jag” kammade Lukas Ståhl 14 från Värmdö hem vinsten bland nästan 800 bidrag i RFSU:s berättartävling och vann 15 000 kronor till klasskassan. – Den handlar om att man ska våga prata om kärlek och sex och sånt. Det kan göra att man kan kan ha mer öppna samtal, säger Lukas Ståhl.

När RFSU, Sveriges Författarförbund och Storytel i augusti utlyste berättartävlingen “Sätt ord på det” var det flera i Lukas Ståhls klass på Värmdö Skärgårdsskola som hängde på. 

Tävlingen höll på ända till november och sedan dess har juryn läst och läst och läst.

Sammanlagt kom det in nästan 800 bidrag. Och för Lukas Ståhl kom det som en rejäl överraskning att hans text var den som juryn gillade mest av alla.

– Det var väldigt chockerande att jag vann. Jag hade nästan glömt bort att jag skrivit texten för det var ett tag sen, och jag förväntade mig inte att vinna. Det var mer en kul grej, säger han.

Handlar om att öppna upp och börja prata 

Texten handlar om vad som händer när man börjar prata med varandra på riktigt och inser att man inte är ensam.

– Man blir friare när man kan prata om kärlek, sex och såna grejer, säger Lukas Ståhl.

Temat för tävlingen var kärlek, sex och relationer, och först kändes det lite ovant att skriva om just sådana saker.

– Man visste inte riktigt hur långt man vågade gå och vad man vågade skriva men sedan skrev jag det som kom upp i huvudet.

Texten är skriven som en spoken word. Spoken word eller spoken word-poesi är ett slags ordbaserad scenkonst och för Lukas Ståhl var det första gången som han provade på det här formatet.

– Innan vi fick uppgiften så fick vi se en film med en spoken word-uppläsning och då blev jag lite inspirerad. Det kändes som att ingen i klassen skulle skriva spoken word och så tyckte jag att det skulle vara kul att testa, säger Lukas Ståhl.

Beskedet att Lukas kammat hem hela rasket möttes av både applåder och förvåning i klassen.

– De flesta var som jag väldigt chockade, det var ändå ganska många bidrag. Och många blev väldigt glada för att vi vann 15 000 till klasskassan. Vi har inte bestämt vad vi ska göra för dem än men vi har pratat om Gröna Lund. Vi får kanske rösta om det i klassen.