Till sidans huvudinnehåll

RFSU storsatsar på sexualundervisningen – träffar tusentals elever för att prata om kroppen och sex

Metoo och den nya sexualbrottslagen har satt ljuset på hur viktigt det är med bra sexualundervisning. För att stötta lärare i deras sexualundervisning lanserar RFSU nu v. SEX, en vecka full med seminarier, gratis föreläsningar för lärare och lektioner för tusentals elever över hela Sverige.

V. SEX går av stapeln mellan den 4 och 8 februari och kommer att bli ett återkommande inslag i RFSU:s arbete med att förbättra den svenska sexualundervisningen.

Under veckan anordnar RFSU föreläsningar och seminarier och kommer att träffa över 1600 elever över hela Sverige för att prata om sex och relationer.

- Hur kan man prata om samtycke och ömsesidighet i skolan? Och vilka trix finns det för att prata om sex- och relationer med unga? På många skolor saknas det kunskap om hur man kan prata om relationer, normer, gränser, jämställdhet samt främja en bra syn på sex och hur man kan agera för att minska sexuella övergrepp och trakasserier. Här har RFSU en bred erfarenhet som vi tror kan komma till nytta, säger Hans Linde, förbundsordförande RFSU.

En granskning av den svenska sexualundervisningen som Skolinspektionen presenterade förra året visade att på stora brister, både när det kommer till likvärdighet och innehåll. Den visade också att många lärare vill ha mer kunskap och känner sig osäkra på hur de ska prata om saker som normer, värderingar och HBTQ-frågor. 

- RFSU vet att många lärare känner sig obekväma och efterfrågar mer kunskap. V. SEX hoppas vi ska vara startskottet för ett kraftfullt arbete från flera håll för att få till en bra och allsidigt sexualundervisning i hela landet. RFSU kommer att fortsätta ha fokus på den här frågan, säger Hans Linde.

Under vecka sex anordnar RFSU gratis seminarier och föreläsningar i Stockholm, Malmö och Uppsala. Under veckan kommer vi också att hålla lektioner i sex och samlevnad för över 1600 elever från Umeå i norr till Malmö i söder.

Läs mer om v. SEX här

För mer information, kontakta: 
Ebba Rosencrantz, RFSU
Mejl: ebba.rosencrantz@rfsu.se
Telefon: 076-314 41 15