Till sidans huvudinnehåll

Ny rapport: SD motarbetar hbtq- och jämställdhetsfrågor i kommuner

SD utmärker sig som det parti som genomgående vill inskränka aborträtten, motverka hbtq-personers rättigheter och stoppa insatser för en jämlik och jämställd skola och förskola. Det visar en rapport genomförd av researchföretaget Acta Publica på uppdrag av RFSU.

RFSU har låtit researchföretaget Acta Publica göra en sammanställning av de politiska partiernas aktivitet i sexualpolitiska frågor i kommuner under 2019.

Rapporten visar att SD försöker tysta kritiska röster genom att vilja dra in kommunalt stöd till Pride-festivaler, kvinnojourer, och organisationer för hbtq-personer.

– I kommuner fattas dagligen viktiga beslut om våra rättigheter och vår frihet att leva våra liv på våra egna villkor. RFSU:s roll, som en del av civilsamhället, är bland annat att granska de politiska partierna. Det är tydligt att Sverigedemokraterna skiljer sig från de andra partierna i de sexualpolitiska frågor genom sitt aktiva motstånd mot hbtq-frågor och jämställdhetsarbete. Vi behöver vara medvetna om vad som står på spel och beredda att stå upp för allas rätt till sin kropp och sexualitet, säger Hans Linde, RFSU:s förbundsordförande.

Om undersökningen Attacker och tystnad

Asta Publica har tittat på protokoll från till exempel kommunfullmäktige, kommunstyrelsemöten och nämnder. De har även granskat motioner till kommunfullmäktige, protokoll från frågestunder, reservationer och budgetförslag samt tittat på partiernas hemsidor med program och visioner för varje kommun. 

Materialet presenteras i rapporten Attacker och tystnad. En rapport om hotet mot hbtq- och srhr-frågor i Sveriges kommuner (pdf) 

I 140 av landets 290 kommuner togs politiska initiativ under år 2019 kring sexualpolitiska frågor

Sammanlagt 321 initiativ. Flest förekomster har stora kommuner som Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Andra kommuner med hög förekomst är Eskilstuna, Haninge, Borås, Sölvesborg och Örebro. 

Kontaktinformation

För mer information och intervjuer, kontakta gärna Matilda Ström, pressansvarig på RFSU på e-post matilda.strom@rfsu.se
eller telefon 076-160 33 07.